Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megjelent a Global Firepower, amely évente méri fel 50 tényező alapján a világ országainak katonai erejét, csak a hagyományos eszközöket figyelembe véve, vagyis az atomfegyverekkel nem számol. Idei kiadása elején az Egyesült Államok áll, a második Oroszország, a harmadik Kína.

Magyarország a 126-os lista 59. helyén található. Térségünkben a legerősebb Lengyelország 19. helyével, azt követi a 29. helyen Csehország, majd Románia az 56., Szlovákia a 61., Horvátország a 62., Bulgária a 67. és Szerbia a 70.

Az adatok érdekes aránytalanságokat mutatnak, tükrözve az országok stratégiai elképzeléseit. Így például míg Oroszország a tankok számát tekintve jelentősen felülmúlja az Egyesült Államokat, 15 ezerrel rendelkezik 8000-rel szemben, az amerikaiaknak 13 444 katonai repülőgépük van, míg az oroszoknak csak 3 547.

Érdekesség, hogy a Gallup intézet legújabb felmérése szerint 1994 óta először nem érzékelik ezt az amerikaiak: a világhatalmak rangsorában csak 49 százalékuk tette az USA-t az első helyre - 2010-ben ez az arány még 64 százalék volt. A Global Firepowerrel egyidejűleg jelent meg a Credit Suisse pénzügyi rangsorolása a világ hadseregeiről - nem meglepő módon ez megegyezik a katonai elemzésével.