El kell engedni a görög adósság egy részét

A Nemzetközi Valutaalapnak be kellene látnia és korrigálnia kellene görögországi baklövését, és le kellene írnia az ország adósságának nagy részét - áll a Bruegel gazdaságkutató intézet keddi elemzésében.
MTI-Eco, 2015. április 21. kedd, 19:24
Fotó: MTI/EPA

Görögország pénzügyi nehézségei addig fokozódtak, hogy fontolóra kell vennie a korábban elképzelhetetlent: fizetésképtelenséget jelenteni az IMF felé - írták. A baj igazából azzal kezdődött, amikor ahelyett, hogy hagyták volna Görögországot becsődölni 2010-ben a magánbefektetők felé, kölcsönt folyósítottak számára a tartozás teljes visszafizetéséhez. Már akkoriban számos szakértő a privát adósság átstrukturálását, azaz annak részleges elengedését tartotta volna helyes megoldásnak.

Ez persze veszteséget okozott volna a görög kötvényeket tartó kereskedelmi bankoknak és magánbefektetőknek. Utóbbiak között volt az IMF számos igazgatósági tagja, közöttük Karl Otto Pohl, a Bundesbank egykori elnöke is. Az IMF az adósság átstrukturálásra tett javaslatot azzal utasította el, hogy az alapjaiban rendítené meg a nemzetközi pénzügyi rendszert.

A Görögországnak nyújtott pénzügyi segélycsomag valójában nem volt más, mint a görög tartozásnak leginkább kitett német és francia bankok kisegítése a bajból, amint azt Karl Otto Pohl később maga is elismerte. Annyi történt, hogy az IMF és az EU hiteleiből fizették ki a magánbefektetőket, vagyis egy újabb problémára cseréltek le egy korábbit - áll az elemzésben.

Ennek köszönhetően aztán - a 2012-es megkésett átstrukturálással együtt is - Görögország törlesztési kötelezettségei ugyanúgy teljesíthetetlenek mint korábban, csak már nem magánbefektetőkkel, hanem nemzetközi intézményekkel szemben állnak fenn. Sőt a válság öt éve alatt a GDP-arányos görög államadósság 130 százalékról közel 180 százalékra emelkedett. Mára már szinte mindenki előtt világos, hogy hiba volt Görögországot megszorításokkal törlesztésre kényszeríteni, mert az tönkretette a gazdaságot. Ezt még az IMF is elismerte 2013-as országjelentésében.

Tényleges magatartásán azonban az IMF az országgal szemben egy jottányit sem változtatott: szerinte újabb (az EU-tól felvett) hitelekkel kell visszafizetni a régieket (az IMF felé), és ezzel párhuzamosan szigorúan véghez kell vinni a megszorítási programot. Az IMF legújabb prognózisa szerint Görögország a további megszorításokkal - a törlesztési kötelezettségeket nem beszámítva - akár 4,5 százalékos költségvetési többletet is el tudna érni.

Az IMF - német támogatással - Görögország hosszú távú növekedési potenciáját elméletileg javító strukturális reformok végrehajtását szorgalmazza. Holott éppen a saját legutóbbi világgazdasági előrejelzéséből tudhatná, hogy ez megoldás az ország eladósodottságának enyhítésére a kritikus időtávon belül nem hozhat eredményt - írja a bruegel elemzése.

A prioritás ezzel szemben Görögország kisegítése kellene hogy legyen az adósságtörlesztés ördögi köréből, csakhogy a megkövetelt reformok nagy része a kereslet csökkentésével éppen ezt az ördögi kört erősíti.

Görögország április 9-én 450 millió eurót fizetett vissza az IMF-nek és újabb 2 milliárd euró visszafizetése válik esedékessé májusban és júniusban. Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója világossá tette, hogy halasztására nem lesz mód.

Végül persze el kell majd engedni valamennyit a görög adósságból, de erre valószínűleg csak apránként kerül majd sor és anélkül, hogy a szorítás bármennyit is enyhülne. Az ország gazdasági és szociális állapota pedig öt év múlva így még a mostaninál is rosszabb lesz. Viszont ha végül úgyis engedni kell, akkor adódik a kérdés: miért nem hamarabb és miért nem többet? - tette fel a kérdést a bruegel.

Az IMF úgy tűnik, most meg fogja ismételni előző nagy görögországi baklövését pusztán azért, mert részvényesei érdekeit követi. Ahhoz azonban, hogy bizonyságot adjon függetlenségéről és megszilárdítsa megrendült hitelességét, el kellene engednie Görögország adósságának nagy hányadát, és rá kellene kényszerítenie részvényeseit a veszteség elfogadására - írja a Bruegel gazdaságkutató intézet elemzése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2015.04.22 19:55

@MLB2014:
Te egy marha vagy, szólj a reklámszakmának, töröljék a gyorskölcsön szót a szótárukból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.04.22 17:08

@isabella: Ez szuper jó. Akkor én holnap bemegyek a bankba, felveszek 3 miliárd Ft-ot, majd két hét múlva csődöt jelentek, követelem, hogy szegény adósnak engedjék el az adósságát, mert engem a bankok kihasználtak, és a bankok milyen csúnya és kapzsi intézmények, stb. Ez a meggazdagodás legegyszerűbb módja. Költsd a más pénzét. Nos ha ez a világ jön, akkor én egyetlen fillért sem teszek ettől kezdve a bankba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

wallaby, 2015.04.22 17:06

@isabella: Szarok rá, hogy mi verte ki nálad a biztosítékot... Szerinted érdekel valakit rajtad kivül?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.04.22 13:31

...most félreértés ne essék, én halandóktól nem várom azt el, amit az Isten fiától, de az, hogy emberektől röhögve elveszik a rokkant nyugdíjukat, az özvegyi nyugdíjukat és munkanélküli segélyüket is röhögve ellopják, és a végén még ilyet is mond a Szíjjártó, hogy ő a Quaestort komoly cégnek tartotta, ez már nálam is kiverte a biztosítékot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.04.22 13:20

@unorti: ..nem a szörcsögő hörcsög 7 milliárdjára fogok szavazni, annyi bizonyos, és azokra sem, akik tálcán átnyújtották neki ebben a szegény országban. Miért kellett elvenni a magyar államtól ezt a bevételt? Egyébként én azt vártam az Andy Vajna kinevezése után, hogy a magyar filmgyártást fel fogja futtatni, egymás után fognak jönni a magyar filmek, helyette csak egy nagy süket csend van. Egyáltalán az Andy Vajna tud pókerezni, vagy a felesége? Ez sem derült ki még eddig. Egyetértek azzal a diákgyerekkel a facebookon, nincs se az oktatásra, se az egészségügyre pénz, viszont van a stadionokra, a trafikokra, az Andy Vajnára, vagyis a seggnyalókra. Én a jobbikból akkor ábrándultam ki, amikor ők sem tájékoztatták az embereket arról, hogy az embereknek lehetősége van megszavazni a havi 50 ezer forintos alanyi jogon járó juttatást. Egyszer a Vona Gáborból akaratlanul is kijött, hogy ha ők nyernek, kiket fog mindenhonnan kirúgni. Ebből már elegem lett. Egyszerűen szerintem a Lothar Mattheus jobban ráérzett erre az országra, arra gondolok, hogy egyedül akkor kezdett el felfelé menni a magyar foci, amikor ő volt csapatkapitány. Ezért megalázták, és azóta is számomra nem megemészthető módon távolították el ebből az országból, csak azért, mert egyszerűen irigyek voltak rá, itt a Gyurcsányra gondolok. Lehet, hogy soha többé nem megyek el szavazni. Egy ember csak a kivétel, aki vízen tud járni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html