Eladnák a kórházakat - a magyarral ellentétes utat követnek

Mivel a cseh önkormányzatok képtelenek lesznek fenntartani a kórházakat, azokra elkerülhetetlenül a privatizálás vár − állítják az egészségügyben érdekelt üzletemberek.
Barabás T. János, 2013. április 22. hétfő, 17:27
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A CTK hírügynökség összefoglalója a Hospodarske Novinyt (HN) idézve emlékeztetett arra, hogy ezt még a magánosítást általában ellenző ellenzéki szociáldemokraták több vezető személyisége is elismeri.

Csehországban már számos magánkórház működik, közülük több a főleg Észak-Morvaországban tevékeny Agel holding tulajdonában van, amely Tomas Chrenek milliárdosé. A szlovák Penta is érdeklődik a veszteséges cseh kórházak iránt. A pénzügyi csoport tavaly szerezte meg egy kórházhálózat tulajdonát Szlovákiában, és 60 milliós veszteségüket egy év alatt 10 milliós profitra változtatta. Befektetési igazgatója, Vaclav Jirku a HN-nek nyilatkozva kifejtette, hogy a cseh kórházak helyzete három-négy éven belül pénzügyileg tarthatatlanná válik. Veszteségesek, a korszerű berendezésekhez járó európai támogatások lassan kifutnak, az egészségbiztosítási pénzek stagnálnak és az önkormányzatoknak nincsenek százmillióik rájuk.

A szakértők szerint le kell váltani a kórházak élére politikai szempontok alapján kinevezett vezetőket és olyan keménykezű és hozzáértő menedzsereket kell a helyükre állítani, akik nem rettennek vissza a költségek csökkentésétől. A kórházak kétségbeejtő helyzetére jellemző, hogy mind az Agelt, mind a Pentát már több is megkereste közülük. Filip Horak, aki sikeresen vezeti az Agel észak-morvaországi egészségügyi hálózatát, tavaly írt alá egy húsz évre szóló szerződést egy kórházzal Novy Jicinben. Ebben az önkormányzattal ellentétben vállalta a kórház 300 millió koronás adósságának visszafizetését és további 300 milliót a szükséges beruházásokra.

Az elemzők úgy vélik, előbb-utóbb a politikusoknak is be kell látniuk, hogy az állam nem képes a kórházak finanszírozására, amelyek hatékonysága messze elmarad az orvostudomány fejlődése mögött. Peter Pazitny, a közép-európai egészségpolitikai intézet alapítója úgy véli, hogy már középtávon számítani kell a cseh kórházak privatizálására vagy lízingbe adására. Az ugyanis mára már egyértelművé vált − azzal, hogy a kormány 2003-ban átadta a kórházakat az önkormányzatoknak, nem oldotta meg problémáikat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.04.22 20:06

Ebből még nagy bukta lesz ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DCVI, 2013.04.22 17:48

A szlovákok és magyarok vissza államosításra kényszerültek...
A románok az imf miatt már a vizítdíjnál tartanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html