A lengyelek az elmúlt tíz évben megtriplázták hiteleik összegét, ugyanakkor köszönhetően a növekvő béreknek gyorsabban törlesztik lakáshiteleiket, mint korábban - idézte a Business Insider Polska az INFREDIT kutatóintézet felmérését, amelynek számait a Lengyel Bankszövetség hozta nyilvánosságra. A vizsgálatból az is kiderült, hogy az emberek még mindig jobbnak tartják, hogy hitelből éljenek, mint hogy megtakarításaik legyenek.

Legalábbis a felmérésben megkérdezett bankárok 60 százaléka úgy látja, jobban érdeklődnek az előbbi, mint az utóbbi után. A szabadon felhasználható személyi kölcsön a legnépszerűbb hitelforma.

Lengyelországban 2018 végén összesen 708,4 milliárd z³oty volt a lakosság tartozása a bankok felé, ezen belül 421,4 milliárdra rúgott a lakáshitelek összege. Egy évtized alatt megháromszorozódott ez a tartozás, így jelenleg átlag 22 ezer z³oty (1,6 millió forint) adósság jut egy-egy lengyelre. A teljes lakossági hitel a GDP 35 százaléka, miközben Németországban 86, Franciaországban 112, az Egyesült Királyságban 140, a régión belül Magyarországon 43 százalék ez az arány.

A bankszövetség adatai szerint jelenleg az új lakáshitelek átlagos összege kissé meghaladja a 263 ezer z³otyt (19,4 millió forint). Az egy évtizeddel ezelőttihez képest ez 25 százalékos növekedést takar. Ez alatt az idő alatt a lengyelek átlagjövedelme másfélszeresére nőtt - ennek köszönhetően három évvel kevesebb idő alatt tudják törleszteni adósságukat (a 2008-as 15 évről 12 évre csökkent ez az idő).

A felmérés érdekes megállapítása, hogy a megkérdezettek 44 százaléka úgy véli, nem túl jók a pénzügyi ismeretei. A fiatalabbak és az idősebbek, illetve a falun élők körében 56-58 százalék ez az arány. A válaszadóknak csak kilenc százaléka gondolja úgy, hogy ezen a téren jó vagy nagyon jó a felkészültsége.