Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Calin Popescu-Tariceanu, a román szenátus házelnöke arra kérte Viorica Dancila miniszterelnököt, hogy a kormány hosszabbítsa meg az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV-Petrom alkotta konzorciummal kötött koncessziós szerződést a fekete-tengeri földgáz kitermelésére - tudósított a Maszol.

A két vállalat szerinte azért halogatja a döntést a tengeri gázmező kitermeléséről, mert lejár a megállapodás. A bukaresti kormány az év elején elfogadott egy kormányhatározatot, amellyel 15 évvel, 2045-ig meghosszabbította a koncessziós szerződést, de Tãriceanu szerint a kormány alárendeltségébe tartozó ásványkincseket kezelő ügynökségnek is engedélyeznie kell a kitermelési megállapodás meghosszabbítását.

A Fekete-tenger Neptun elnevezésű kontinentális talapzatában rejlő, 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiséget az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV alkotta konzorcium termelheti ki, de a két vállalat még nem döntött a beruházás elindításáról. Az energiahordozó egy Magyarországot is érintő vezetéken juthatna el Ausztriába.