Az év első négy hónapjában 10,9 százalékkal csökkentek az új gépjármű-eladások Romániában, személygépkocsikból ez idő alatt 11,4 százalékkal kevesebb, 18 137 fogyott - derül ki a gépjárműgyártók és importőrök (APIA) adataiból. A folyamatosan zsugorodó újautó-piacot a cégek tartják még életben, az eladott személygépkocsik mindössze 18 százalékát vásárolják magánszemélyek. A lakosság jelentős része továbbra is a külföldről behozott használt autókat részesíti előnyben, az APIA szerint április végéig 71 ezer használt személyautó és 15 ezer haszongépjármű érkezett az országba, ami 53, illetve 15 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Az új autók eladási listáját továbbra is a Dacia vezeti, négy hónap alatt a Logan, Duster és Sandero modellekből több mint 5,2 ezer fogyott. A listán következő Volkswagen valamivel több mint kétezer, a Skoda 1,5 ezer, a Renault ezer autót értékesített. Mindezek ellenére a helyi gépjárműipar jól teljesített, áprilisban 9,3 százalékkal nőtt a termelés, az első négyhavi mérleg 33,6 százalékos növekedést mutat 2012 azonos időszakához képest. Április végéig több mint 147 ezer személyautó gurult le a Dacia és a Ford helyi futószalagjairól, 42 százalékkal több mint tavaly. A személyautó- kivitel 39,3 százalékkal közel 125 ezerre nőtt január és április között, a megrendelések jelentős részét a Dacia Duster, a Dacia Sandero és a Ford B-Max modellek adták. Az európai piacon a Dacia 28,2 százalékos növekedést ért el áprilisban, első négy hónapban az eladott autók száma 18,3 százalékkal nőtt.

A több éve futó roncsprogram ellenére a romániai autópark folyamatosan öregszik, a forgalomba állított gépkocsik átlagéletkora a 2008-as 4 éves átlagról 11,5 évre emelkedett 2012 végére. A forgalomba helyezett 5,71 millió autó alig 3 százaléka új, legfeljebb kétéves, a tíz évnél idősebb járművek aránya meghaladja az 54 százalékot. Tavaly az újautó eladások száma 20,9 százalékkal zuhant, így alig 87,5 ezret ért el, összehasonlításképpen 2007-ben még 350 ezer új autót helyeztek forgalomba országszerte. Az APIA optimista becslése szerint idén az autóeladások 5 százalékkal emelkednek Romániában, elsősorban a május végén újrainduló roncsprogramnak köszönhetően.