Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

William Dudley a Wall Street Journal napilapnak adott interjújában elmondta, hogy érdemi változások kellenének a gazdasági növekedési kilátásokban ahhoz, hogy a Fed eltérjen a havi kötvényvásárlásainak ütemes csökkentésétől.

"Ha a gazdaság úgy döntene, hogy 5 százalékos növekedést produkál, vagy, ha a gazdaság úgy döntetne, hogy egyáltalán nem növekszik, ezek lennének azok a változások, amelyek indokolnák a csökkentési ütem megváltoztatását - mondta csütörtökön Dudley.

A foglalkoztatási, a kiskereskedelmi, az ingatlanpiaci és az ipari termelési adatok mind gyengék voltak az év elején, de a gazdasági elemzők ezt a rossz időjárási követelményekkel magyarázták. A Fed tisztségviselői ennél óvatosabbak, Janet Yellen a Fed vezetője korábban úgy fogalmazott, hogy még tisztázni kell, hogy időszakos gyengülésről volt szó, vagy mélyebb okai vannak a rossz januári-februári adatoknak.

William Dudley a maga részéről optimista, és azt várja, hogy 2014 jobb lesz, mint 2013, és éves szinten 3 százalék körüli gazdasági növekedésre számít. Attól azonban szerinte nagyon messze vannak, hogy a Fed emeljen jelenleg 0,25 százalékos alapkamatán.

Az interjúban William Dudley részben kritizálta a Fed kommunikációs stratégiáját. Dudely szerint a Fednek nem kellene hivatkoznia a 6,5 százalékos munkanélküliségi rátára, mint az alapkamat emelés egyik küszöbértékére, mert ennél úgyis jóval szélesebb munkaerőpiaci adatokat vesznek figyelembe döntéseiknél.