Elbukhat-e Merkel? Most emberére akadt

Agresszív kihívóra talált az idei németországi szavazáson újraválasztásáért induló Angela Merkel kancellár azzal, hogy a szociáldemokraták Martin Schulzot állítják vele szembe. Az Európai Parlament volt elnökével az élen a konzervatívokat mellőző kormánykoalíció jöhet létre.
Napi.hu, 2017. január 29. vasárnap, 18:23
Fotó: Reuters

Göröngyösebbé vált Angela Merkel útja negyedik kancellári ciklusának megszerzéséhez - kezdi a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) váratlan keddi döntésének hátterét elemző cikkét a Bloomberg. A párt eddigi elnöke Sigmar Gabriel lemondott tisztségéről és arról, hogy az SPD kancellárjelöltje legyen. Helyét mindkét poszton Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) volt elnöke veszi át.

Agresszívabb lesz

A vezetőségi ülés egyik résztvevője úgy jellemezte a váratlan húzást, hogy a helycsere sokkolta őket, ám egyben megkönnyebbülést is éreztek. Schulz ugyanis sokkal népszerűbb, mint Gabriel. A legkevesebb, amit a szakértők megjegyeznek vele kapcsolatban, hogy jóval keményebb, agresszívabb kampányt folytató ellenfele lehet Merkelnek, mint elődje.

A 61 éves szociáldemokrata politikus könyvesboltosként kezdte pályafutását, majd egy kisváros polgármestere volt. Csillaga 1994-től kezdett emelkedni, amikor az EP tagja lett, végül 2012-ben ért a csúcsra, amikor a parlament elnökévé választották. Az EP az irányítása alatt vált ismert, befolyásos európai intézménnyé.

Van mit felmutatnia

Így most jelentős nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező vezetőként állhat a szavazók elé. További előnye Gabriellel szemben, hogy nem vett részt az elmúlt 12 év két németországi szociáldemokrata-konzervatív nagykoalíciós kormányaiban, amelyeket vetélytársa, Angela Merkel vezetett.

Végül azt is fontos, hogy semmi köze a 2000-es évek fordulójának SPD-kormányzásához, amikor a Gerhard Schröder kancellár vezetésével a szociáldemokratáknak kellett kigyógyítaniuk az országot a két német állam egyesítéséből fakadó bajokból. Ez súlyos megszorításokkal, köztük a párt bázisát adó alkalmazotti rétegek bérének csökkentésével járt.

Most akadt valaki, aki elég népszerű, választási vitákban megfelelő ellenfélként állhat fel Merkellel szemben és emellett képes hatni a választók érzelmeire - értékeli Schulz esélyeit Carsten Nickel, a brüsszeli Teneo Intelligence kutatóintézet elemzője.

Ellentmondó számok

A Bild am Sonntag idei felmérése szerint ha a kancellárra külön szavaznának az emberek - azaz nem a vezetésük alatt álló pártokra adnák le a voksukat -, akkor Merkel 46-27 százalékos arányban verné Gabrielt. Ha azonban Schulz indul ellene, akkor már csupán egy százalékpont - 39-38 százalék - az előnye. Pártjaiknál azonban óriási a különbség: Merkel CDU/CSU szövetségét 32,5 százalékra, az SPD-t 21 százalékra mérték.

Koalíciós találgatások

Ha Schulz vezetésével a szociáldemokraták képesek lennének jelentősen javítani a támogatottságukon, akkor megnőhet a CDU/CSU részvétele nélküli koalíciók esélye. Baloldalról az antikapitalista Baloldal részvételével összejöhet egy SPD-Baloldal-Zöld trió vagy az úgynevezett közlekedési lámpa koalíció, az SPD-Szabaddemokrta Párt-Zöld kormányzás.

A szakértők ugyanakkor - legalábbis egyelőre - nem tartják valószínűnek, hogy az új kancellárjelölt fordulatot hozhat a választások kimenetelében. Nem gondolom, hogy ezzel a játszma olyan radikálisan új irányt vett volna, ami már veszélyeztetné Merkel újraválasztását - fejtegeti Nickel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.01.30 11:24

Egyik kórházabb eset a másiknál, elképzelhetjük, ha mi felcsuti gigászunktól tanulhatnak politikai
tisztánlátást, ő oktatja ki őket , hogy mibe üssék az orrukat és mibe ne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.01.30 10:35

Csöbörből vödörbe. Mindkét sötét alakot (Schulz, Merkel) el kell zavarni a fenébe. Hajrá Frau Petry!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Anonymus33, 2017.01.30 08:42

@tepsi: Le a kalappal elötted. Hogy ki is ez a Schulz a vegen raterek. Ajjo, hogy most mindenki a Trumpot vazogatja. Az, hogy Nemetorszagban, ha a rendszer ellen megjegyzeseket teszel akar a Facebookon, börtönbüntetessel sujthat a nemet birosag, erröl senki nem beszel. Az, hogy Nemetorszagban nem a nep, hanem a Parlament valassza meg a Kanzlert, vagy a Bundespräsidentet, erröl sem beszel senki. Az, ha ki mesz tüntetni a rendszer ellen Nemetorszagban, akkor ellened kiküldik az allam altal fizetett Antifakat (15,--EUR oraber) akik minden büntetesvegrehajtastol nem kell felniük belerughatnak akar a rendörökbe, erröl senki nem beszel. Az, hogy a Trump elleni tünteteseket a Georg Soros es a Clinton Clan financirozza, erröl szinten senki nem beszel. Az, hogy egy 9 altalanost vegzett, megbukott könyvkereskedöt, alkoholistat (Schulz) szandekoznak nemet Kanzlernak kinevezni erröl senki nem beszel. Azt irja a napi.hu, hogy van mit felmutatnia. Mi? Egy korcs alkoholista! Es, ha tök reszegen adna ki az utasitasait, hadd ne tudd, hogy mi lesz Nemetorszagbol. Egy alkoholistat pedig ugy tud iranyitani a Soros es a Bilderberger Clan ahogy nekik tetszk! A lenyeg, hogy minden getzi es szemet korruptios dolog a csaladban marad, ez a lenyeg. Nem kell mindent megenni amit a Mediak leadnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.01.30 01:15

Minden politikus férfi. Azért hadd legyen már egy nő is! Kezd ijesztő lenni egyébként, hogy mennyire kiszorultak a nők a politikából.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.01.29 22:33

@tepsi: Mindegy, kivel szemben, de Merkelnek buknia kell(ene). Elfáradt, elhasználódott, már képtelen végrehajtani azt a politikai irányváltást, amire nemcsak országának, hanem egész Európának szüksége lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html