Elbukhat a vasárnapi nyitva tartás korlátozását enyhítő brit terv

Szombati brit sajtóértesülés szerint a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának számos tagja szembefordult a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó szabályok enyhítésének tervével, és emiatt a kormányzati kezdeményezés akár el is bukhat a parlamentben.
Inforádió, 2015. október 17. szombat, 16:14
Fotó: Napi.hu

A terv része az idei, 2015-2016-os pénzügyi év költségvetésének, de a képviselők hamarosan külön szavaznak róla. George Osborne pénzügyminiszter a költségvetést ismertetve még tavasszal bejelentette, hogy a kormány lehetővé kívánja tenni a vasárnapi nyitva tartásra engedélyezett idő meghosszabbítását. A tervezet a törvényi lehetőséget teremtené meg erre, de a döntési jogkör az önkormányzatokat illetné.

A jelenleg érvényes szabályozás azt írja elő, hogy a 280 négyzetméternél nagyobb üzletek Angliában és Walesben vasárnaponként a 10 és 18 óra közötti időszakban legfeljebb hat órán át lehetnek nyitva, húsvétvasárnap és karácsony napján, december 25-én pedig kötelezően zárva kell tartaniuk.

Szakmai szervezetek becslései szerint a tervezett enyhítés csak Londonban háromezer új munkahelyet teremtene, és évente 200 millió fonttal (85 milliárd forinttal) bővítené a kiskereskedelmi forgalmat.

A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap szombaton ismertetett értesülése szerint azonban az alsóház konzervatív frakciójából már eddig legalább húsz képviselő csatlakozott a vasárnapi nyitva tartás szabályainak lazítása ellen indult kampányhoz. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt nem támogatja a tervet, a harmadik legnagyobb alsóházi frakció, a Skót Nemzeti Párt (SNP) pedig egyelőre nem foglalt állást az ügyben, mivel a módosítás nem érinti Skóciát, ahol nincs korlátozva a vasárnapi nyitva tartás. Így a tory frakciólázadás - ha a kormány nem tudja leszerelni - elégséges lehet a tervezet megbuktatására.

A tervet ellenző konzervatív képviselők a lapnak elmondták: azért fordultak szembe a módosítással, mert az nem szerepelt a Konzervatív Párt választási programjában, emellett családellenesnek, munkavállaló-ellenesnek és a kisboltok érdekeivel ellentétesnek tartják a kormányzati szándékot.

A szakszervezetek már korábban bejelentették, hogy szembeszállnak a vasárnapi nyitva tartás meghosszabbítását célzó tervvel, mivel szerintük emiatt bolti alkalmazottak milliói még kevesebb időt tudnának eltölteni családjuk körében vasárnaponként.
Elítélte a tervezetet az anglikán egyház is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mirko, 2015.10.19 18:36

A vasárnapi boltzár diktatórikus alapon született. Aki a strandon dolgozik az sem vasárnapozik. Meg még sokan mások sem, csakis sömgyén szemforgató farizeus és vadász vadászhat vasárnap. természetesen a csicskásai is vannak akinek mellette dolgoznia kell, sömgyén élvezi az állatok gyilkolását igaz farizeusként.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.10.19 18:32

@lauda:

Teljesen ázsiai, én a japánoktólm eredeztetem magam, meg az irániaktól.

A nyelvemet pedig etruszk-rokonnak tartom.

De itt arról volt szó - meghaladta szellemi befogadóképességedet, mert az a fekália és a hasonnevű szavak szintjére van gyárilag és módosíthatatlanul beállítva -, hogy a számodra szitokszó "nyugati" értelme számomra más.

Sebaj, füleid annyira süketek, amennyire agyad kong az ürességtől. Örekorodra os megmaradtál éretlennek és ehhez az értelneséghez az értetlenség is társult. Együtt egy kicsit sok.

Szerencséd, hogy nem látod ( olvasod ) magad kivülről.

Még nagyobb szerencséd, hogy a nyugati szemléletet jellemző önkritika nem szennyezett be!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.10.19 18:31

@lomb:
Még arról sincsen fogalmad, hogy ahány ember van annyi vélemény van. Csakis a liberalizmus az amely ezt a világot, ahol a vélemények megférhetnek egymás mellett létrehozta. Egyetlen diktatúra sem teremtett hasonló lehetőséget, mint amit a demokráciák adtak. a demokrácia szükségszerűen liberális. Liberalizmus nélkül demokrácia sincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.10.19 18:27

@lomb:

Látod, Nyugdíjas, az előbukkant.

A gyűlölködő, embertelen vadállat.

Szemben a békés, kiegyensúlyozott, kedves és kellemes Magyar Nyugdíjassal.

Aki soha nem írna le - szépérzékét séretené ! ilyet: "Gondolatai, melyek tele vannak ferdítéssel, csúsztatással, kevesebbet érnek egy kalap fekáliánál, amit időnként a fejére borít, remélvén, hogy valamicskét javít a megjelenésén. (téved, szebb nem, csak még büdösebb lesz tőle)".

Nem, ezt valaki más írta.

De van lényege is a dolognak, megkönnyebülten mondhatom.

Íme a lényeg: "Azon kisvállalkozók, akikért annyira "aggódik" nem parancsra végeznek vasárnap munkát! Az állam nem kötelezi őket munkavégzésre, hanem önként, önszántukból, saját elhatározásukból dolgoznak."

Ezek szerint a többiek parancsra végzik vasárnap a munkát és az állam kötelezi őket rá.

Nem saját elhatározásukból, még csak nem is valami többletjuttatás reményében dolgoznak, hanem gazdaságon kivüli kényszerek miatt.

Most mindannyian okosabbak lettünk.

Aki saját akaratából dolgozik vasárnap, azt ugyanúgy áthághatja a vasárnap Szabályát, mint Hernádi az Interpolos körözés hatályát.

Meg kell ezt magyarázni, hogy az ember megértse!

Mindjár más így a leányzó fekvése! Saját magam teszek a vasárnapi pijenésre, saját magam használom ki magat, saját magam nem foglalkozom saját magammal - és máris rendben van a dolog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.10.19 18:23

@lomb:
Síkhülye neked mint már megjegyzetem fogalmad nincs arról amiről beszélsz.
Fejtsd nekem ki mi a liberalizmus és kik voltak a bolsevikok.
Persze nem tudod, miért is tudnád, csak fröcsögsz, csak a gyűlölet megy mint afféle nácinak.
Furcsa lenne a képed mondjuk egy vérnáci német közegben, ha afféle alsóbbrendű ázsiainak néznének.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html