A terv része az idei, 2015-2016-os pénzügyi év költségvetésének, de a képviselők hamarosan külön szavaznak róla. George Osborne pénzügyminiszter a költségvetést ismertetve még tavasszal bejelentette, hogy a kormány lehetővé kívánja tenni a vasárnapi nyitva tartásra engedélyezett idő meghosszabbítását. A tervezet a törvényi lehetőséget teremtené meg erre, de a döntési jogkör az önkormányzatokat illetné.

A jelenleg érvényes szabályozás azt írja elő, hogy a 280 négyzetméternél nagyobb üzletek Angliában és Walesben vasárnaponként a 10 és 18 óra közötti időszakban legfeljebb hat órán át lehetnek nyitva, húsvétvasárnap és karácsony napján, december 25-én pedig kötelezően zárva kell tartaniuk.

Szakmai szervezetek becslései szerint a tervezett enyhítés csak Londonban háromezer új munkahelyet teremtene, és évente 200 millió fonttal (85 milliárd forinttal) bővítené a kiskereskedelmi forgalmat.

A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap szombaton ismertetett értesülése szerint azonban az alsóház konzervatív frakciójából már eddig legalább húsz képviselő csatlakozott a vasárnapi nyitva tartás szabályainak lazítása ellen indult kampányhoz. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt nem támogatja a tervet, a harmadik legnagyobb alsóházi frakció, a Skót Nemzeti Párt (SNP) pedig egyelőre nem foglalt állást az ügyben, mivel a módosítás nem érinti Skóciát, ahol nincs korlátozva a vasárnapi nyitva tartás. Így a tory frakciólázadás - ha a kormány nem tudja leszerelni - elégséges lehet a tervezet megbuktatására.

A tervet ellenző konzervatív képviselők a lapnak elmondták: azért fordultak szembe a módosítással, mert az nem szerepelt a Konzervatív Párt választási programjában, emellett családellenesnek, munkavállaló-ellenesnek és a kisboltok érdekeivel ellentétesnek tartják a kormányzati szándékot.

A szakszervezetek már korábban bejelentették, hogy szembeszállnak a vasárnapi nyitva tartás meghosszabbítását célzó tervvel, mivel szerintük emiatt bolti alkalmazottak milliói még kevesebb időt tudnának eltölteni családjuk körében vasárnaponként.
Elítélte a tervezetet az anglikán egyház is.