Elbukott a fiatalok ingyenes vasúti bérlete?

Elvetette az uniós fiatalok számára ingyenes Interrail vasúti bérlet tervét az Európai Bizottság, és helyette mindössze egy "felvizezett" javaslatot fog benyújtani az iskoláknak nyújtandó utazási támogatásokról - jelentette kedden a Financial Times (FT) brit üzleti lap uniós forrásokra hivatkozva.
Szabó Zsuzsanna, 2017. február 7. kedd, 17:14
Fotó: Napi.hu

Névtelenséget kérő illetékesek szerint a brüsszeli testület a tervezet költségeinek és megvalósíthatóságának elemzését követően elvetette a javaslatot, amelynek értelmében 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletet, hogy így bejárhassák az EU országait - írta a gazdasági napilap.
Violeta Bulc közlekedésügyi biztos korábban támogatásáról biztosította a javaslatot. Közölte, a bizottság megvizsgálja, hogyan lehetne előteremteni a forrásokat a kezdeményezéshez - írja az MTI az FT-re hivatkozva.

Becslések szerint a program évente mintegy kétmilliárd euróba kerülne, ráadásul számos logisztikai probléma is nehezítené a megvalósítást. Uniós tisztségviselők azt is megemlítették, hogy a javaslat "tisztességtelen előnyben" részesítene egyeseket másokkal szemben, azoknak ugyanis, akik nem Európa szárazföldi területein élnek, először el kellene jutnia valahogy a vasúti hálózathoz.

A Financial Times értesülései szerint a bizottság ehelyett olyan tervezettel készül előállni, amellyel utazási támogatásokban részesítenék az európai iskolákat. Vincent-Immanuel Herr, a javaslatot kezdeményező német fiatalok egyike csalódottságának adott hangot a FT híreivel kapcsolatban. "Szégyenletes lenne, ha ebből is csak egy újabb tipikus EU-s javaslat válna" - mondta. "Nem a fiatalok ravasz trükkjéről van szó, ez alapvető fontosságú az unió megerősítése érdekében" - tette hozzá.

A téma kapcsán Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke, a kezdeményezést elsőként felkaroló képviselők egyike is megszólalt, és elmondta, hogy nem kapott előzetes, hivatalos értesítést a bérletprogram esetleges blokkolásával kapcsolatban megjelent információkról. "Az Interrail-bérlet kapcsán a jövő héten előre leegyeztetett találkozóm van az érintett uniós biztosokkal, Violeta Bulccal és Navracsics Tiborral. Az Európai Bizottság tagjai és tisztségviselői biztosak lehetnek abban, hogy nem fogom hagyni az Interrail-program szőnyeg alá söprését és kivéreztetését" - közölte Ujhelyi az MTI-vel.

"Ez egy olyan program, amelyre szükség van a válságoktól sújtott európai közösség újraegyesítéséhez" - hangsúlyozta a szocialista képviselő, hozzátéve, "nehéz akadályokon át vezetett az út odáig, hogy az Európai Bizottság támogatását is meg tudjuk szerezni a javaslathoz".

Az Interrail Global összesen harminc országban biztosít utazási lehetőséget. A vasúti bérlettel egy meghatározott időszakon belül ingyen utazhatnak a fiatalok Európában, Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig szinte bárhol.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.02.07 20:46

@tarTosPista: És ha sikerülne majd a (többször)megemelt nyugdíj korhatárt elérnünk addigra üres lesz a kassza is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2017.02.07 20:10

Ne legyen ingyenes senkinek!
A nyugger és a diák nagy kedvezményt kap, legyen az elég.
A korosztályommal, ami Orbáné is, csak kibaszott a sok politikus.
Voltunk sorkatonák, rá nem sokra megszűnt. Fizettünk a vonatjegyért, viszont a mocskos Bokros majdnem elvette a családi pótlékot. És nem is emelték sokáig. Megszüntették a munkahelyeket, iskolákat, világpiaci drágaságot tettek a rezsire. Nem világpiaci volt, csak hazudták. Mindenre azt mondták, hogy nincs ingyenebéd.
Akkor másnak se legyen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html