Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

David Cameron konzervatív brit miniszterelnök sikeresen legyűrte az eddigi legerősebb pártján belüli lázadást a kormány politikájával szemben, ám a csata komoly sebet ejtett tekintélyén. A brit parlament 483-111 arányban vetette el több tucat tory képviselő javaslatát, miszerint tartsanak népszavazást Nagy-Britannia európai uniós tagságáról. A referendum mögé 79 konzervatív, 19 munkáspárti és egy liberális demokrata képviselő sorakozott fel a függetlenek mellett.

A népszavazás egyik kezdeményezője, a konzervatív David Nuttall azzal érvelt, hogy 40 millió olyan szavazó él az országban, akivel fiatal kora miatt nem konzultáltak az uniós tagságról. Emellett elismételte a megszokott érveket, amelyek szerint a brit parlament lassan impotensé válik az EU-nak átadott döntési hatáskörök miatt.

Mi a teendő, ha ég a szomszéd lakása?

Cameron a képviselőknek elküldött nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy időszerűnek tartja a mélyreható reformokat, azonban nem most jött el az idejük. Elkötelezett amellett, hogy több jogkört visszaszerezzenek az uniótól, ám amikor ég a szomszéd háza, akkor az az ember első gondolata az, hogy segítsen eloltani a tüzet, illetve hogy megakadályozza a tűz átterjedését a saját lakására.

Ed Miliband munkáspárti vezér szerint a toryk kezdeményezése olyan, mint amikor az ember megnéz egy régi filmet. A konzervatívokat egy a valóságérzékét veszített csapatnak írta le, amely szétszakad az Európához fűződő viszonyával kapcsolatos ellentétei mentén. Cameronnak azt dörgölte az orra alá, hogy ha saját pártja képviselőit sem tudja meggyőzni álláspontja igazáról, akkor hogyan képviselheti a brit érdekeket európai partnereivel szemben.

Nem ez a harc volt a végső

Az eureszkeptikusok ugyan elvesztették a tegnapi csatát, de biztosak benne, hogy ez csak egy állomása volt hosszú háborújuknak. A referendum kezdeményezése előtt több mint 100 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze és úgy vélik, a rebellióval sikerült napirendre vetetniük a kérdést, amelyre újra és újra vissza fognak térni. Sok konzervatív az erős támogatást látva most már biztosra veszi, hogy előbb-utóbb lesz népszavazás az EU-tagságról.

Több tory képviselő elkötelezettségét mutatja, hogy pártja egyik legszigorúbb szankciókkal alátámasztott tiltása ellenére a referendum mellett voksolt. A pártvezetés ugyanis jelezte, hogy aki igen szavazatával szembe megy a kormány politikájával, az búcsút mondhat a kobinetben betöltött posztjától. Vannak, akiknek következetes álláspontjuk miatt távozniuk kell kormányzati posztjukról.