Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jeremy Corbyn a brit Munkáspárt vezére a csaló politikai-gazdasági rendszer leváltását ígérte közönségének a hirtelen indult választási kampányban elmondott első beszédében - tudósított a BBC. A brit parlament szerdán támogatta Theresa May miniszterelnök javaslatát, miszerint június 8-án tartsanak rendkívüli választásokat a szigetországban.

A kormányfő azzal indokolta a 2020-ban esedékes szavazás előrehozatalát, hogy meg kell teremteni a parlamentben a kormány megbízható hátterét, a végrehajtó és törvényhozó hatalom egységét a brexittárgyalások lebonyolításához. Corbyn, akinek pártja ellenzékben van és a közvélemény-kutatások szerint két számjegyű hátrányban indul a parlamenti mandátumokért a kormányzó torykkal szemben, nem így gondolja.

Az édes jó...

Első beszéde alapján nem hagyott kétséget afelől, hogy egy az uralkodó politikai, üzleti és médiaelit, illetve a fennálló társadalmi rendszer elleni kampányt kíván folytatni. Hasonlót, mint amilyennel Donald Trump ingatlanmágnás rácáfolva minden várakozásra tavaly megnyerte az USA elnökválasztását.

Mielőtt ezt elővezette volna, volt néhány szavaz pártja első számú ellenfeléhez, a konzervatívokhoz. Szerinte toryk morális csődben annak. Nem lépnek fel az adóelkerülők és az édes életet élő elit más tagjai ellen, akik kiveszik a pénzt a dolgozó átlagemberek zsebéből. May választási kampánya szerinte az egy egótúra, amellyel a miniszterelnök feledtetni akarja egyre erőtlenebb vezetését.

A Munkáspárt véget fog vetni az elit a rablásának - fogadkozott -, és fel fogja forgatni a csaló rendszert. Szerinte pártja az a politikai erő, amely olyan országot képes építeni a brexit után, amilyenre a briteknek szükségük van.

Hogy az a...

A média nagyobb része és az uralkodó elit arról beszél, hogy ez a választás lefutott, nincs igazán tétje - folytatta pártjának tagjaiból és szimpatizánsaiból álló közönsége előtt. Azt hiszik, hogy a politikának vannak olyan szabályai, amelyeket mindenképpen követni kell, ha valaki győzi akar. Azt hiszik, hogy a kisembernek kalapot kell emelnie a befolyásos üzletemberek és politikusok előtt, mert ez a dolgok rendje.

Akik így gondolják, azok nem akarják, hogy a Munkáspárt nyerjen, mert ha ez megtörténik, akkor kicsavarja a hatalmat az erős emberek kezéből. Azt mondják nekünk, hogy nem győzhetünk, ha nem követjük a szabályokat - és igazuk van. Nem június 8-án megválasztott munkáspárti kormány nem fog az ő kottájukból játszani.

Nehogy már...

Corbyn kitartott amellett, hogy nem borítanák fel a költségvetést, ha kormányra kerülve megvalósítanák pártjának ígéreteit: a nagyvállalatok adójának emelését, az egészségügyi kiadások bővítését és a 10 fontos (3700 forint) órabér bevezetését.

Volt válasza arra a helyzetre is, hogy a közvélemény-kutatások a Munkáspárt történetének talán legnagyobb vereségét ígérik a szavazáson.

Emlékeztetett arra, hogy 200 az egyhez adták annak esélyét, hogy őt megválasztják a párt vezetőjének 2015-ben (a párt váratlan, súlyos választási veresége után), és mégis győzött. Azóta megvédte székét, miután a tavaly júniusi függetlenségi népszavazás után kihívói támadtak, akik azzal vádolták, hogy semmit sem tett a brexit győzelmének megakadályozásáért.

Ugyan már kérem...

Hallgatósága felállva tapsolta meg beszéde után, ám konzervatív ellenfelei azt emelték ki mondandójából, hogy a gyűlés után tartott sajtótájékoztatón elvetette egy újabb uniós népszavazás lehetőségét (azaz érdemben nem ajánl mást a briteknek, mint a toryk). A liberális demokraták újabb referendum mellett kampányolnak.

Mint mondta: elismerik a tavaly júniusi népszavazás eredményét, ám olyan válást akarnak az EU-tól, amelynek nyomán az Egyesült Királyság része marad az egységes európai piacnak - a toryk ki akarják léptetni ebből az országot -, és fennmaradnak az EU-ban érvényes munkavállalói jogok, illetve környezetvédelmi és emberjogi szabályozások.

A toryk szerint Corbyn beszéde csak azt bizonyította, hogy káosz van a Munkáspártban, amely ezért nem tud olyan erős és stabil vezetést kínálni Nagy-Britanniának, amelyre a brexit lebonyolításához szüksége van. May boltoni kampánygyűlésén régi lemezét tette fel újra: eszerint az országnak egységre és olyan kormányra van szüksége, amely sikersztorivá teheti az ország függetlenné válását.