Eldőlt: Trócsányi és a román biztosjelölt is lapátra került

Hétfő délelőtt az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) megerősítette korábbi álláspontját, miszerint Trócsányi László és Rovana Plumb biztosjelöltek alkalmatlanok a biztosi posztok betöltésére.
Szabó Zsuzsanna, 2019. szeptember 30. hétfő, 11:50
Fotó: kormany.hu - kormany.hu Véssey Endre/IM

Az EP jogi bizottsága hétfőn ült újra össze, hogy eldöntsék: teljesen alkalmatlannak találják-e Trócsányi Lászlót, hogy az EU biztosa legyen, vagy lát lehetőséget arra, hogy valamilyen intézkedéssel a magyar jelölt javítson a helyzetén. Az előzetes meghallgatáson ugyanis a magyar és a román biztos esetében találtak összeférhetetlenségi problémákat. Az EP jogi bizottsága egy 2017-ben elfogadott eljárásrend alapján egy nulladik lépcsőben nézte át a helyzetüket.

A Twitteren közzétett üzenetek alapján azonban kiderült, hogy a bizottság nem szeretne újabb lehetőséget adni sem a magyar, sem a román biztosjelöltnek. A bejegyzések szerint az EP jogi bizottsága Rovana Plumb román jelöltet ugyanis 13:7, Trócsányit 12:9 arányban szavazta le.

A hírt Doáth Anna a Momentum Mozgalom alelnöke, EP-képviselő is megerősítette Twitteren:

Lesz másik

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt hét pénteken reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy :

van a zsebemben második, harmadik és negyedik megoldás is.

Korábban a sajtóban a lehetséges jelöltek között emlegették Járóka Lívia EP-képviselőt, Győri Enikő volt EU-ügyi államtitkárt és EP-képviselőt, valamint az utóbbi napokban Varga Judit igazságügyi minisztert, illetve Várhelyi Olivért, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetőjét is.

A Euronews korábban arról írt, hogy a Politico megszerezte a bizottság David Sassolihoz, az Európai Parlament elnökéhez írt levelét, amelyben a brit liberális Lucy Nethsingha, a JURI elnöke négy kifogásról ír Trócsányi személyét illetően:

  • több szempontból is kapcsolatba hozható a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodával;
  • az ügyvédi iroda 2018-ban, Trócsányi igazságügyi minisztersége idején kapott megbízási szerződést Paks II.-nek az Európai Bizottság előtti képviseletére;
  • Trócsányi személyes tanácsadójának nevezte ki az igazságügyi minisztériumban cége társtulajdonosát, miközben ő maga résztulajdonos volt a cégben;
  • problémát okozhatott az is, hogy igazságügyi minisztersége idején orosz gyanúsítottakat adtak ki Moszkvának, akiket később ott szabadlábra is helyeztek, pedig az Egyesült Államok is kérte kiadatásukat.

Miért bukott a román biztos?

A közlekedési biztosi posztra jelölt Plumb esetében az EP felé nem jelezett hitelek miatt állt elő az összeférhetetlenség: a JURI múlt heti közlése szerint a román jelölt azért nem kapta meg az EP-s szakbizottság támogatását, mert nem számolt el olyan kölcsönökkel, amelyekből ingatlant vásárolt, illetve saját pártját támogatta.

A román jelölt a JURI hétfői újabb ülése előtt levelet küldött a testületnek, amelyben azt írta: két ingatlant ajánlott fel hitelezőjének az EP-választások előtt felvett 800 ezer lejes (mintegy 170 ezer euró) kölcsön megtérítése címén, amelyet az illető elfogadott, így a JURI által megkérdőjelezett fedezetű és összeférhetetlenségi gyanút ébresztő tartozását rendezte.

Plumbnak egy 800 ezer euró értékű jelzáloghitele volt, amelyet 2007-ben vett fel házépítés céljából. Emellett egy magánszemély 800 ezer lej hitelt adott neki a májusi EP-választás előtt, ebből a pénzből támogatta pártját. Plumbnak ezt a pénzt vissza kellett volna kapnia a PSD-től, de a román állandó választási hatóság rendellenességet talált a párt kampányfinanszírozásában, és megtagadta 3,3 millió lejnyi (mintegy 700 ezer euró) kampánykiadás megtérítését.

"A jelzett megoldásnak késlekedés nélkül érvényt szerzünk, legkésőbb október 23-ig, amikor az EP-ben szavazni fognak az EB összetételéről, így az az adósság, amelynek rendezését önök aggályosnak ítélték, már nem létezik" - idézte a román biztosjelöltnek az EP jogi szakbizottságához küldött levelét a Mediafax hírügynökség.

Közben a bukaresti szociáldemokrata kormányt rendszeresen bíráló Klaus Iohannis jobboldali elnök konzultációt kezdeményezett a témában Viorica Dancila miniszterelnökkel. Az elnök korábban felszólította a kormányfőt, hogy vonja vissza Plumb jelölését, a román szociáldemokrata kormányzás újabb, az országot lejárató kudarcaként értékelve a jelölt leszavazását, ami kárt okoz Romániának. Iohannis szerdára hívta egyeztetésre Dancilát, aki azonban a hétvégén már jelezte: továbbra is kiáll Plumb uniós biztosi jelöltsége mellett.

A két elutasított jelölt sorsáról a végső szót Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság következő elnöke mondhatja ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

v007zsolt, 2019.09.30 18:03

Ez is egy hatalmas Fidesz siker!
Orbán európa erősembere!
Új szelek fújnak az unióban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.09.30 17:35

@sara.adam: Csak mint kijaf.szom dajcstompika előadta a drog rossz dumát vagy a DOS-t (Digitális Oktatási Stratégia) !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.09.30 17:34

A futsal-diplomácia ennyire képes.

Hanyadik brüsszeli pofon ez a gerinctelen fidesznyikeknek???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sara.adam, 2019.09.30 17:22

A dekázós jutka biztosnak? Elképzelem amikor a meghallgatáson előadja "gyerekek ne hülyéskedjetek"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.09.30 15:16

Jómagam úgy gondolom, hogy Orbán-és a Fdesz propaganda csapata(=álá Rogán) már gőzerővel építik a barikádot, melyre az orbáni orwelli hívőket fel lehet vinni.
Lesz itt NER kérdőív, hazánkat támadják, újabb "brüccsel" undorító náci plakátkampány, védjük meg Trócsányit Békemenet, a CÖF újra ír "brüccselbe" egyí NEMZETI tiltakozást, hogy mi keresztények ezt nem tűrjük, és mindenkit a Dunába lövünk, aki megakadályozta ezt...és persze megint jön, hogy mi mélymagyarok vagyunk csak-és kizárólag keresztények, illetve meg még mi a jó qu...va izé fogy Rogán agyából kijöni :)))
De a kedvencem, majd a Hír tévé: tudják ott van egy agyontetovált baseball sapkás kis csávó, akin látszik, hogy életében egy másodpercet se dolgozott, de a jó anyja, arra nem tanította meg két tetoválás között, hogyha stúdióba mész vedd le a zt a sz@tr a náci fejedről, mert azzal tiszteled meg a nézőket...na az majd mit fog erre lépni...hajaj!
Úgyhogy örüljünk, itt az újabb "csabaccságharcs"! :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html