Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A friss reggeli adatok szerint a HDZ 61, a Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik helyen újra az eddigi kormánykoalíció másik tagja, a Híd Függetlenek Listája (Most) áll 13 mandátummal.

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet, amelynek 8 mandátuma lesz, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS), amely 3 parlamenti helyre számíthat, valamint a Milan Bandic zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja, amely 1 mandátumot szerzett.

A fenti adatok szerint sem a HDZ, sem a SDP nem tud majd kompromisszumok nélkül kormányt alakítani, mivel egyikük sem tudott elegendő szavazatot begyűjteni. Önálló kormányalakításhoz 76 képviselő támogatására van szükség. A mérleg nyelve így ismét a Híd lett.

A garantált magyar kisebbségi képviselői helyért folytatott küzdelemben Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) jelöltje a szavazatok 53,02 százalékát, míg Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ) jelöltje a szavazatok 46,98 százalékát szerezte meg.

Még egy év sem telt azóta, hogy Horvátországban parlamenti választásokat tartottak. A tavaly november 8-ai megmérettetésen az akkor kormányzó SDP és az ellenzéki HDZ fej fej mellett végzett, és egyikük sem szerzett abszolút többséget. A HDZ csak a parlamentbe újonnan, protestpártként bekerült Híd segítségével tudott kormányt alakítani, ám a két párt közötti nézetkülönbségek végül a Tihomir Oreskovic technokrata kormányfő elleni bizalmatlansági indítványhoz, majd kormányának bukásához vezettek.