Eldőlt: az elemzők szerint leminősítik az USA-t

Az amerikai adósságlimit-emelésről létrejött kongresszusi egyezség nem irányítja fenntartható pályára az amerikai államháztartást, és nem fogja megakadályozni, hogy az Egyesült Államok elveszítse lehetséges legjobb, "AAA" hitelminősítői adósbesorolását - vélekedtek londoni pénzügyi elemzők hétfői helyzetértékelésükben.
MTI-Eco, 2011. augusztus 2. kedd, 06:22
Fotó: Napi.hu

A Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó cég - szakértői szerint az egyetlen kérdés az, hogy a Standard & Poor's és a többi hitelminősítő "már ezen a héten meghúzza-e a ravaszt, vagy még várnak egy kicsit".

Hétfőn egy másik nagy londoni ház, a Barclays Capital befektetési bankcsoport szakértői is azt közölték elemzésükben, hogy magasnak ítélik az Egyesült Államok leminősítésének kockázatát, mivel számításaik szerint legalább ötezer milliárd dolláros hiteles államháztartási deficitcsökkentő programra lenne szükség ahhoz, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államadósság-rátát a következő évtizedben a GDP-érték 75-80 százalékán stabilizálni lehessen.

A Capital Economics hétfői londoni értékelése szerint a mostani kongresszusi egyezségben szereplő, nem egészen ezermilliárd dolláros hiánycsökkentés, és a további másfélezer milliárd dolláros deficitlefaragási terv, amelyre még nincs is garancia, együtt is elmarad attól a "hiteles megoldástól", amelyet a Standard & Poor's szükségesnek nevezett az amerikai adósosztályzat leminősítésének elkerüléséhez.

Már a héten lép az S&P?

Az S&P nemrégiben közölte, hogy megítélése szerint az Egyesült Államoknak négyezer milliárd dolláros középtávú államháztartási konszolidációs programra lenne szüksége. A Capital Economics szerint lehetséges, hogy a Standard & Poor's még megvárja, hogy a kétpárti kongresszusi bizottság milyen deficitcsökkentő tervekkel áll elő az év későbbi szakaszában, de "egyáltalán nem lenne meglepő" az sem, ha az Egyesült Államokat már ezen a héten leminősítenék. Londoni pénzügyi elemzők előzetes becslései szerint ha az Egyesült Államok elvesztené elit "AAA" hitelminősítői besorolását - amely jelenleg világszerte a piaci adóskockázati megítélés alapmércéje -, az évente 100 milliárd dollárral növelné az amerikai államadósság-szolgálati kötelezettségek teljesítésének terheit a megemelkedő kockázati felárak miatt.

A Capital Economics elemzői azonban hétfői előrejelzésükben megerősítették azt a korábban is hangoztatott véleményüket, hogy bár az Egyesült Államok leminősítését indokoltnak tartanák, nem számolnak azzal, hogy az amerikai adósosztályzat rontása katasztrofális hatást gyakorolna az amerikai kincstárjegyre vagy a dollárra. A ház egyik legutóbbi elemzésében azt írta, hogy az esetleges amerikai leminősítésnek kezdetben valószínűleg negatív hatása lenne a dollárra, és ebből nyilván az arany húzna még több hasznot, idővel azonban a piac ismét a dollárt tekintené "a kisebbik rossznak", és nem például az eurót, amely "esetleg nem is marad fenn".

A nemzetközi hitelminősítők már az adósságlimit emeléséről kirobbant kongresszusi vita korai szakaszában egyértelmű jelezéseket adtak arra, hogy megfoszthatják az Egyesült Államokat "AAA/Aaa" adósbesorolásától: a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service július közepén egyaránt negatív - vagyis leminősítést valószínűsítő - megfigyelés alá vette ezeket az amerikai adósosztályzatokat. Az S&P ehhez fűzött akkori elemzésében "legalább egy a kettőhöz" esélyt adott arra, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat, akár abban az esetben is, ha megszületik ugyan az egyezség az adósságlimit-emelésről, de a cég megítélése szerint az nem segíti elő a hosszú távú amerikai költségvetési és adósságkonszolidációt.

HOZZÁSZÓLÁSOK