Eldőlt: Moszkva 10 milliárd eurós hitelt ad Magyarországnak

Az orosz kormány jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékű hitel elkülönítését - közölte csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség.
MTI, 2014. március 13. csütörtök, 10:26
Fotó: Napi.hu

Az utasítás "Az Oroszországi Föderáció és Magyarország kormánya között a Magyarország területén történő atomerőmű építésre nyújtandó állami hitelről szóló egyezmény aláírásáról" címmel kiadott dokumentumot, amely csütörtökön jelent meg a hivatalos (állami) jogi információs portálon, hétfőn írta alá Dmitrij Medvegyev.

A pravo.gov.ru portálon közzétett dokumentum szerint az orosz kormányfő egyrészt jóváhagyta a magyar és az orosz kormány között a paksi atomerőmű bővítésére nyújtandó orosz állami hitelről szóló, a magyar féllel együtt előzetesen kidolgozott megállapodás-tervezetet. Dmitrij Medvegyev egyúttal utasítást adott az orosz pénzügyminisztériumnak, hogy az orosz külügyi és a gazdaságfejlesztési tárcával, valamint a Roszatommal és a Vnyesekonombankkal (orosz állami pénzintézet) együtt tárgyalásokat folytassanak a magyar féllel arról, hogy az egyezményt az abban "nem elvi jelentőségű változtatásokat eszközölését megengedve" írják alá.

Az aláírandó egyezmény a január 14-én Moszkvában, Orbán Viktor magyar kormányfő hivatalos látogatása során a két ország kormányának az atomenergia békés felhasználásában való együttműködésről aláírt megállapodás 9. cikkelyén alapszik. Ennek megfelelően a hitelt, amely a most közzétett tervezet szerint legfeljebb 10 milliárd eurót tehet ki, Magyarország 2014 és 2025 között használhatja fel a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os energiablokkjának megépítésére.

Az orosz kormány részéről jóváhagyott szerződéstervezet kiköti, hogy pénzt atomerőművi berendezésekre, a munkálatok elvégzésére, és az energiablokkok tervezését, építését, valamint üzembe helyezését célzó szolgáltatásokra lehet fordítani.

A hitelt a magyar fél (a kormány) a beruházás 80 százalékának finanszírozására használja fel az egyezmény keretében aláírandó szerződés alapján. "A kifizetéseket a szerződés értékének 20 százalékát kitevő mértékében a magyar fél euróban eszközli a meghatalmazott orosz szervezeteknek" - olvasható a megállapodás tervezetében.

A dokumentum harmadik cikkelye szerint a magyar fél az orosz állami hitel ténylegesen felhasznált összegét 21 év alatt fizeti vissza. Az első hiteltörlesztést a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os energiablokkjának működésbe lépéséhez közelebbi március 15-én, vagy szeptember 15-én kell eszközölni, de nem később, mint 2026. március 15-én.

A hitel törlesztése az egyezménytervezet szerint alábbiak szerint történik majd: az első hét évben a ténylegesen felhasznált hitel 25 százalékát kell 14 egyenlő részben kifizetni. A következő hét évben a ténylegesen felhasznált hitel 35 százalékát 14 egyenlő részben és az utolsó hét évben a ténylegesen felhasznált hitel 40 százalékát 14 egyenlő részben kell törleszteni.

A magyar fél az idei évtől évi 3,95 százalékos kamatot fizet az orosz állami hitelért az atomerőművi blokkok működésbe lépéséig, de nem később, mint 2026 március 15-ig. A hiteltörlesztés első 7 évében 4,50 százalékos, a második 7 évben 4,80 százalékos, és az utolsó 7 évben 4,95 százalékos lesz a kölcsön kamata.

A magyar fél a paksi atomerőmű bővítésére nyújtandó orosz állami hitelt euróban törleszti.

A köztársasági elnök hivatala február 10-én jelentette be, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvényt.

A finanszírozására nyújtott orosz állami hitelről szóló államközi szerződés megkötése az erőmű bővítéséről létrejött egyezmény végrehajtásának feltétele.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter február 5-én jelentette be, hogy Magyarország megállapodott Oroszországgal a paksi atomerőmű-beruházás pénzügyi szerződésének részletkérdéseiről. Február 19-én Giró-Szász András kormányszóvivő bejelentette, hogy a kabinet megtárgyalta a magyar és az orosz kormány közötti, a paksi atomerőmű-fejlesztés finanszírozását szolgáló államközi hitelmegállapodást, és azt a szokásos módon az Országgyűlés elé terjeszti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.03.14 08:21

@kanri: " ja most drága a népszavazás....de a fityesz amikor ellenzékben volt még a madárfingról is népszavazást akart....akkkor nem volt drága?"

A jobba ezen mondata: az a 4-6 mrd ft ,amibe az került volna nem hiányzik a 2 millió éhezőnek ", világosan és egyértelműen jellemzi a tiszta erkölcsű, hazafias, nemzetmentő fideszesek valódi erkölcsi szintjét!!!

Jobb helyeken ezt patkány magatartásnak hívják...De mint tudjuk az írásból: " nem különb a tanítvány mesterénél, sem a szolga uránál.."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.03.13 17:47

@RealMan: Nagyszerű, már csak egy meleg politikust kell találni a fidesznél, aki zsarolható lesz vele és ...

Nem nagyon kell keresni. Ha igazak a legendák az illető magas polcra került. Legyél egészen nyugodt, ha valamelyik erkölcsös, istenfélő, megtért ateista érdekeivel ellenkezik az illető, azonnal nyilvánosságra kerül a dolog. Míg érdekegység van, a csapat összezár. De a rómaiak óta ismert, hogy: " a nagy birodalmak bukását sosem külső ellenség, hanem belső viszályok okozzák "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2014.03.13 17:39

http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/igy_fizetjuk_vissza_az_orosz_gigahitelt.3.196494.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ferences, 2014.03.13 15:35

@jobbajobb: Amit stadionokra költöttek és amit ellopnak az nem hiányzik? Esetleg nem lehetne egészségügyre, vagy oktatásra fordítani? Tudja, ahonnan szépen elvették a pénzeket és központosítottak. Azóta 100.000 ft nem kapott volt középiskolám labdára, alapfelszerelésre. (Nem feltétlen azért mert nincs, ha nem mert szar rendszer. Szeptember óta nem tudott intézmény költségvetést csinálni, mert fentről nem válaszolnak leveleikre.) Én fizettem ki nekik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2014.03.13 15:32

@jobbajobb: kíváncsi vagyok kiszámoltad e mennyi kamatot kell visszafizetnünk - 20 év alatt míg törleszteni fogjuk 26 MRD Eurra nő a tőketartozás 5 % os kamatot feltételezve, 4 % os esetén csupán 21 MRD Eur. Ez neked jó? Ez neked azt sugallja hogy olcsóbb lesz az áram? Mindez gyengülő forint mellett...
Szerinted mennyire fenntartható ez a kamatpálya a 0,5 % os éves növekedésünkből?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html