BUX
38240

Eldőlt: Moszkva elzárja az ukrán gázcsapot

Fennakadások lehetnek az Európai Unió országaiba irányuló gázszállításokban is.

MTI-Eco, 2014. június 16. hétfő, 07:43

Nem sikerült rendezni gázárral kapcsolatos orosz-ukrán vitát: az erről szóló kijevi tárgyalások eredménytelenül értek véget hétfőre virradóra, az orosz fél pedig kitartott korábbi álláspontja mellett, amely szerint reggeltől nem szállít gázt Ukrajnának, ha addig nem fizeti ki a csaknem kétmilliárd dolláros gázadósságát.

A megbeszélések után Szergej Kuprijanov, a Gazprom orosz gázvállalat képviselője közölte, hogy az orosz fél várja a felhalmozódott 1,951 milliárd dolláros gázadósság kifizetését június 16-án, hétfőn moszkvai idő szerint 10 óráig (magyar idő szerint reggel nyolc óráig), és amennyiben addig nem érkezik meg a pénz, az ukrajnai gázszállítások tekintetében áttér az előre fizetés rendszerére. Az orosz fél jelezte, hogy már többször eltolta ennek határidejét, és ezúttal már nem hajlandó újabb engedményre.

Ez egyben azt jelenti, hogy leállnak az Ukrajnába irányuló gázszállítások, ami miatt fennakadások lehetnek az Európai Unió országaiba irányuló gázszállításokban is.

Andrij Koboljev, az ukrajnai Naftogaz vállalat vezetője azonban azt mondta a kudarcba fulladt tárgyalások után, hogy van még esély a kompromisszumra a hétfő reggeli határidő lejártáig. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság azt javasolta, hogy Ukrajna átmenetileg 326 dollárt fizessen ezer köbméter gázért, de az orosz fél nem fogadta el ezt a javaslatot.

Oroszország és Ukrajna között régóta vannak nézeteltérések akörül, hogy mennyit ér az orosz földgáz. Oroszország azt ajánlotta, hogy megszünteti az exportvámot és az Ukrajnának szánt földgáz árát 385 dollárra csökkenti ezer köbméterenként a jelenlegi 485 dollárról. Ukrajna erre válaszul közölte, hogy kész a kompromisszumra, de csak 326 dollárt hajlandó fizetni 18 hónapon át, időt hagyva ezzel az árkérdés rendezésére. Ehhez a Naftogaz ukrán gázipari cég vezetője hozzátette még a maga részéről, hogy a 326 dollárt is "igen magasnak" tartják Kijevben, mivel nagy európai cégektől jóval alacsonyabb árajánlatokat is kaptak.