Eldőlt, újra konzervatív többségű lesz az amerikai legfelsőbb bíróság

Az amerikai szenátus pénteki plenáris ülésén megszavazta Neil Gorsuch főbíró kinevezését, és ezzel ismét konzervatív többség lesz a legfelsőbb bíróságban.
Szabó Zsuzsanna, 2017. április 7. péntek, 18:30
Fotó: MTI/EPA

A republikánus többségű szenátus voksolása nyomán Donald Trump elnök jelöltje, a 49 éves coloradói Neil Gorsuch a szövetségi legfelsőbb bíróság új tagja lesz. A szenátus Mike Pence alelnök elnökletével 54:45 arányban szavazta meg az új főbírót, miután csütörtökön a demokraták obstrukciója miatt a republikánus többség megszavazta a szabályok megváltoztatását, és így a kétharmados többség helyett egyszerű többség is elegendő volt Gorsuch jelöltségének jóváhagyásához.

A coloradói szövetségi fellebbviteli bíróság eddigi bírája - akinek édesanyja volt az amerikai környezetvédelmi hivatal első női elnöke -, a Columbia Egyetemen, a Harvardon és Oxfordban végezte tanulmányait, s George W. Bush elnöksége idején az igazságügyi minisztériumban is dolgozott. A coloradói bíróságon elismerést vívott ki jogi érveléseinek kifinomultságával és mértékletességével.

A szavazás után Mitch McConnell, a szenátus republikánus csoportjának vezetője erre is utalva jelentette ki: Neil Gorsuch "aranyat érő ajánlással, kiváló eredményekkel és a lehető legjobb bírói vérmérséklettel" rendelkezik, és kiváló bírája lesz az alkotmánybíróság szerepét is betöltő legfelsőbb bíróságnak. Gorsuch megszavazásával 5:4 arányban ismét konzervatív többség lesz a testületben.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője reményét fejezte ki, hogy az új bíró eloszlatja a demokraták aggodalmait, s a szövetségi bíróság "az amerikai dolgozók és nem a munkaadók érdekében tevékenykedik majd".

Az első kommentárok Donald Trump nagy győzelmeként értékelik a szenátusi döntést. A legfelsőbb bírósági kinevezés élethosszig szól.

HOZZÁSZÓLÁSOK