Az euró és a svájci frank vásárlását ajánlja 2012-re Jim Rogers dúsgazdag befektető, aki társalapítója volt Soros György Quantum Fundjának. Rogers novemberben szintén a CNBC-nek euróvásárlást javasolt, ám az európai deviza ezt követően gyengült. Most azt mondja, az elmúlt hetekben ugyan eladott, de ismét euróvételen morfondírozik, mert a hedge fundok leépítik eurós shortpozícióikat.

Emellett azt felételezi, hogy az európai politikusok csinálnak is majd valamit, amitől a befektetők jobban fogják érezni magukat. Jelenlegi alapja 2011-es teljesítményéről egyébként diszkréten annyit jegyzett meg, hogy még tudja fizetni a számláit és jobb éve volt, mint 2010-ben.

Csak pénznyomtatást ne!

A szakértő hevesen ellenzi az eurózónás adósságok "monetarizálását", azaz azt, hogy az Európai Központi Bank (ECB) további államkötvény-vásárlásokkal nyúljon az eladósodott kormányok hóna alá. Szerinte ez tragikus hiba lenne, de úgy véli mindenki tudja, hogy Németország és a többi észak-európai állam nem hajlandó további mentőcsomagokat adni a görögöknek és a portugáloknak.

A svájci frank lesz az idei év legtutibb befektetése a devizapiacokon - véli a guru -, a dollár és a jen ilyen státusa ingatagnak látszik. A svájci jegybank (SNB) nem fogja tudni megakadályozni, hogy a frank a 2011 szeptemberében meghúzott 1,2-es árfolyamlimit alá erősödjön az euróval szemben, egyszerűen azért, mert a devizapiacokon mindig több pénz van, mint a jegybankokban. Emellett a kanadai dollárt tartja az egyik legjobb valutának.

Emlékezetes, hogy Jim Rogers annak idején nagy hibának minősítette a svájci limit bevezetését, mivel az nem gyengítette meg számottevően a frankot.

Mások nem várnak frankrobbanást

Amint arról beszámoltunk, a a UBS szakértői azt jósolják, hogy 2012 év végén 1,25 dollárt kell majd adni egy euróért, a frank árfolyama viszont az 1,2-es szinten marad.

A karácsony előtti svájcifrank-gyengülés idején a piac - mint később kiderült, ezúttal is eredménytelenül - azt találgatta, hogy az SNB talán az ünnepek közötti illikvid piacot fogja kihasználni az árfolyamlimit megemelésére. Karsai Péter, a Commerzbank Treasury sales munkatársa viszont ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az SNB vagy akkor fog dönteni, ha nagyon nagy baj van, de sokkal inkább akkor, hogyha megnyugszik a hangulat, hiszen különben nagyon nagy erőt igényel, hogy egy magasabb árfolyamcélt lehessen tartani. Így a görög haircut január végi - február eleji bejelentése illetve az eurózóna banki feltőkésítése, az eurózóna problémáinak rendezésére tett intézkedések újabb köre lehet az az időpont, amikor már elképzelhető egy ilyen lépés. Akkor is csak óvatosan, 5 vagy maximum tíz egységet emelhetnek, vagyis 1,25-re, de legfeljebb 1,30-ra.

A Saxo Bank ugyanakkor - szörnyű előrejelzések névre hallgató decemberi prognózisában - azt vizionálta, hogy az SNB és a svájci kormány végül kiterjeszti ellenintézkedéseit, beleértve ebbe azt is, hogy negatív kamatot állapítanak meg. Ez - prognosztizálta a Saxo - végre meghozza a várt sikert: a tőke elkezd kivonulni a biztonságos menedéknek tekintett országból. Az eredmény az árfolyam 1,5 frank/euróra gyengülése.

Szörnyű lesz 2013 és 2014

Rogers szerint 2013 és 2014 borzalmas másnaposságot fog hozni a befektetőknek, mivel a 2012-es esztendő sok országban - például Franciaországban és az USA-ban - választási év, s ezért a kormányok manipulálni fogják a piacokat. Az államok sok-sok pénzt fognak nyomtatni a közhangulat javítása érdekében.

Ezzel a véleményével szembe megy a többséggel, amely 2012-re jósol horrort. Ugyanakkor Rogers is úgy látja, hogy ha a politikusok nem gurítanak valami biztatót Európában, akkor az év második felére elfogyhat a befektetők bizalma, és mintegy bóvlinak minősíthetik az egész válságkezelést. Ezzel egyidejűleg azt is elismeri, hogy az USA nem növelheti tovább költségvetési hiányát.

Irány Myanmar!

Ázsiában a japán jenre és a kínai jüanra kötött üzletekbe helyezte el pénzét a szakember, és azt mondja, hogy az utóbbi devizából minden alkalommal vásárolni fog, amikor csak teheti. A jelenleg Szingapúrban dolgozó Rogers Myanmarban - a néhai Burmában - látja a következő 10-20 év legjobb befektetési terepét.

Az amerikai állampolgároknak ugyan egyelőre tilos ebbe az országba vinni a pénzüket, ám ezt változhat. Az új kormány nemrégiben szervezte újjá az ország nemzeti valutájának forgalmazását és jelezte, hogy meg akarja nyitni a gazdaságot a külföldi befektetések előtt.