Éledezik Spanyolország

A fogyasztás növekedésének köszönhetően gyorsult a spanyol GDP-növekedés üteme és elérte a 0,9 százalékot az idei második negyedévben - írja az MTI a spanyol statisztikai hivatal (INE) adatai alapján.
Szász Péter, 2017. augusztus 24. csütörtök, 20:08
Fotó: Pixabay

Éves szinten pedig az elemzői várakozásokkal összhangban 3,1 százalékkal bővült a spanyol gazdaság az április-júniusi időszakban. Ezzel a spanyol gazdaság növekedése továbbra is kiegyensúlyozott és felülmúlja az uniós átlagot. A statisztikai hivatal jelentése szerint a kedvező eredményben szerepe volt az export és a fogyasztás egyaránt 0,7 százalékos bővülésének.

A spanyol gazdaság gyenge pontja munkaerőpiacának helyzete, a jelenlegi 17,2 százalékos munkanélküliségi ráta az Európai Unióban a második legmagasabb a görögországi után. Bár a spanyol munkaerőpiac éledezik, sok vállalkozás csak ideiglenes, a nyári idegenforgalmi szezonra szóló munkahelyeket tud csupán biztosítani.

Az elmúlt évet 3,2 százalékos növekedéssel zárta a dél-európai ország. Számos elemző és a kormány is azzal számol, hogy idén is legalább 3 százalékkal bővül a spanyol gazdaság. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi jelentése szerint 3,1 százalékos gazdasági növekedés várható Spanyolországban ebben az évben.

A spanyol éves GDP már jelentősen meghaladja a gazdasági krízis előttit, a dél-európai ország növekedési rátája pedig felülmúlja az eurózóna átlagát. Az elmúlt években végrehajtott reformoknak köszönhetően a spanyol gazdaság rugalmasabbá, versenyképesebbé és ellenállóbbá vált. Csökkent a családok és a cégek eladósodottsága, és a bankszektor is erősebb a korábbinál - állapította meg a szervezet által készített jelentés.

Az IMF ugyanakkor arra figyelmeztette Spanyolországot, hogy középtávon nehéz lesz tartania a növekedés ütemét, ha nem csökken az államadósság és a munkanélküliség.

A nemzetközi szervezet a reformok folytatását javasolta Spanyolországnak, ennek részeként pedig az áfa emelését és a környezetvédelmi adóbevételek növelését tanácsolta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.08.24 23:00

A lányom egy év után jött haza Spanyolországból és elmondta: sokkal jobban élnek mint mi, hiába riogatnak mindenkit a magas spanyol munkanéküliségi rátával: ott a munkanélküli ellátások sokkal magasabbak és hosszabb ideig járnak, mint nálunk és akik dolgoznak, azoknak a bére sokkal magasabb, mint a magyar bérek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html