Egy francia, a Covid-19-en átesett és enyhe tüneteket produkáló egészségügyi dolgozókon elvégzett teszteket vizsgáló tanulmány szerint az alanyok 98 százaléka annyi antitestet produkált, amely elegendő lett volna még egy hónappal később is a SARS-Cov-2 fertőzés semlegesítésére - írja a Financial Times.

A két strasbourgi kórházban lefolytatott vizsgálat enyhítheti az azzal kapcsolatos félelmeket, amelyek szerint a csak enyhe tünetekkel járó betegség után az emberek átmenetileg sem válnak immunissá a betegséggel szemben. A tanulmány szerint ráadásul néhány hét elteltével a szervezet antitest válasza csak erősödik, s nem pedig halványul a fertőzést követően.

Olivier Schwartz, a francia Pasteur Intézet virológiai és immunológiai részlegének vezetője a tanulmány egyik társszerzője szerint egyelőre túl korai megítélni, hogy pontosan mit is jelentnek az eredmények hosszabb távon. Azonban úgy véli az, hogy a védettség egy hónapot követően is megmaradt, sőt erősödött, mindenképpen jó hír.

A tanulmányt egyelőre csak előzetesen publikálták. A kísérletben 160 olyan egészségügyi dolgozó vett részt, akiknek a tesztje pozitív lett, azonban nem produkáltak elég súlyos tüneteket a kórházba kerüléshez. Egy kivételével mindegyikük szervezetében kimutatták az antitesteket már egy héttel az enyhe tünetek megjelenését követően a SARS-Cov-2 ellen. A következő 2-4 hét elteltével 79-ről 98 százalékra nőtt azok aránya, akiknél a semlegesítő ellenanyag jelenlétét tudták kimutatni.

A tanulmány készítésében részt nem vevő szakértők ugyanakkor óvatos örömmel fogadták annak eredményeit. Danny Altmann ,a londoni Imperial College immunológia professzora szerint eddig eléggé egyoldalúak voltak a tanulmányok a Covid-19-re adott immunválaszokkal kapcsolatban, a vizsgálatok jelentős részében ugyanis a kórházba került betegeket vizsgálták. Nagyon vártak már egy olyat, ahol az enyhe lefolyású eseteket veszik nagyító alá. Ami miatt óvatosan kell kezelni az eredményeket, az az, hogy egyelőre csak egy hónapos időtávot tudtak vizsgálni az immunitás fennmaradására vonatkozóan.

Kevin Arien, az antwerpeni Trópusi Orvosi Intézet professzora arra figyelmeztetett, hogy a komoly betegségeket okozó más koronavírusok esetében (például a SARS-nál, vagy a MERS-nél) a korai immunválasz viszonylag hamar eltűnik. Mint mondta, rendben, megvannak az eredmények egy hónapra, azonban nem tudjuk ez meddig marad meg. Azt feltételezzük, hogy a járvány második hullámában, mondjuk ősszel, azok akik már átestek a betegségen védettek lesznek. Azonban igazából nem tudjuk, mi fog valójában történni - tette hozzá.