Románia nemzetközi hitelezői a privatizáció felgyorsítását sürgetik. További céljuk, hogy az állami vállalatok élére a román kormány minél hamarabb versenyszférából érkező igazgatókat nevezzen ki.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és a Világbank szakembereiből álló bukaresti küldöttség hétfőn fejezte be bukaresti két hetes felülvizsgálati látogatását, amelynek fő témája a jövő évi román állami költségvetés volt.

Az IMF-küldöttség tagjai hétfőn a román fővárosban tartott sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy becsléseik szerint a román gazdaság a jövő évben 2 százalékkal bővülhet, a román kormánnyal pedig megállapodtak, hogy a 2012-es államháztartási hiány nem haladhatja meg a GDP 1,9-2,1 százalékát.

Jeffrey Franks, az IMF küldöttségének vezetője elmondta, hogy a kormánynak fel kell gyorsítania az állami vállalatok privatizációját, akárcsak a magánszférából érkező vezetők kinevezési folyamatát.

A felek már korábban megállapodtak abban, hogy az állami vállalatok versenyszférából érkező vezetői a piaci viszonyoknak megfelelő kiemelt bérezést kapnak, de csak akkor, ha eredményesen irányítják a rájuk bízott állami társaságokat. A felek így remélnek véget vetni annak a húsz éves jelenségnek, miszerint számos állami vállalat veszteségesen működik, és ezek a társaságok jelenleg "lefelé húzzák" a román gazdaságot.

A felek megállapodtak abban is, hogy befagyasztják a jövő évben a közalkalmazotti béreket és a nyugdíjakat. Kisebb emelés csak abban az esetben képzelhető el az év második felétől, ha a büdzsé bevételei ezt lehetővé teszik.

A román kormány tagjai korábban elmondták, hogy a bérek és a nyugdíjak enyhe növelése az állami vállalatok hatékonyságának növelésétől, így a veszteségek visszaszorításától függ.

Románia tavasszal kötött két éves, több mint 5 milliárd euró értékű, többoldalú nemzetközi elővigyázatossági hitelszerződést az IMF szervezésében, miután lejárt a 2009-ben megkötött és sikeresen lezárt, 20 milliárd euró értékű készenléti hitelmegállapodása.