Elégedetlenek a britek - újabb felmérés a brexitről

A brit választók kétharmada szerint a kormány rossz munkát végez a brexit-tárgyalásokon, minimális relatív többségben vannak azok, akik most már rossz döntésnek tartják Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, az abszolút többség szerint ugyanakkor tiszteletben kell tartani az erről hozott népszavazási döntést - egyebek mellet ez derül ki a referendum második évfordulójára összeállított legfrissebb országos felmérésből, amelyet az MTI idéz.
Szabó Zsuzsanna, 2018. június 23. szombat, 12:58
Fotó: AFP

A brit EU-tagságról 2016. június 23-án tartott népszavazáson a résztvevők szűk többsége, 51,9 százaléka voksolt arra, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból. A legnagyobb brit közvélemény-kutató szervezet, a YouGov 1663 fős súlyozott választói mintán elvégzett, szombaton ismertetett átfogó felmérése szerint a britek 67 százaléka rossznak tartja a konzervatív párti kormány által a kilépési feltételekről szóló tárgyalásokon eddig végzett munkát, és csak 20 százalék elégedett.

Azok közül, akik a két évvel ezelőtti népszavazáson a bennmaradásra voksoltak, 79 százalék tartja rossznak a kormány teljesítményét a brexit-tárgyalásokon, de a kilépésre szavazók 57 százaléka is elégedetlen.

"Unalmas"

Kiderült ugyanakkor a felmérésből az is, hogy a britek fele nemigen foglalkozik a kérdéssel: 48 százalék mondta azt, hogy nem követi szorosan vagy egyáltalán nem figyeli az EU-val folytatott brexit-tárgyalások menetét, 56 százalék pedig "unalmasnak" nevezte a kilépési tárgyalásokról szóló médiatudósításokat.

A cég kimutatta, hogy jelenleg 45 százaléknyian tartják hibás döntésnek a kilépést az EU-ból, a válaszadók 44 százaléka szerint viszont jó eredmény született két éve.

A YouGov szakértői hangsúlyozzák, hogy az idei év eddigi szakaszában folyamatosan enyhe relatív többségben van a brexitet hibának tekintők tábora, ez azonban nem jelenti azt, hogy a választók többsége szerint a kilépési folyamatot le kellene állítani.

Mit kellene tenni?

Arra a kérdésre, hogy a brit kormány mit tegyen a továbbiakban, 53 százalék azt pártolta, hogy a brexit-folyamat folytatódjék. Közülük 42 százalék a jelenlegi tárgyalási irányvonalat követné, 11 százalék szerint viszont a kormány elképzeléseinél valamivel "puhább" brexitet kellene célként kitűzni.

A válaszadók 21 százaléka újabb népszavazást szeretne annak felmérésére, hogy a britek többsége még mindig ki akarna-e lépni az EU-ból, és csak 13 százalék szeretné a kilépési folyamat teljes leállítását és azt, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon. Ez utóbbi kimenetelben viszont azok sem nagyon hisznek, akik ezt pártolnák: a válaszadók alig 5 százaléka valószínűsítette, hogy Nagy-Britannia végül felhagy a brexit-folyamattal és az EU tagja marad.

Nincs nagy optimizmus

Jóval nagyobb, 20 százalékos viszont azoknak az aránya, akik szerint a brit kormánynak nem sikerül megállapodást elérnie az EU-val a kilépés utáni kapcsolatrendszert szabályozó feltételekről.

A brit választók zöme a brexit utáni gazdasági kilátásokat sem ítéli meg derűlátó módon. A válaszadók 42 százaléka tart attól, hogy a brit EU-tagság megszűnésének kedvezőtlen gazdasági következményei lesznek, és csak 29 százalék bízik abban, hogy a brit gazdaság jobban jár a kilépéssel.

A felmérés résztvevőinek 36 százaléka szerint a foglalkoztatásnak sem tesz jót Nagy-Britannia kilépése az unióból, és csak 24 százalék számít a munkaerőpiaci helyzet javulására a brexit után.

A fotó forrása: Tolga Akmen/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.23 13:53

Ha a "közvélemény-kutatókon" múlna, akkor ma Hillary Clinton lenne az USA elnöke, a britek óriási többséggel szavaztak volna a bentmaradásra, az ereje teljében lévő Merkel nem kényszerülne koalíciós alkudozásra hónapok óta, az AfD, marginális szélsőséges pártocskaként a Bundestag-on kívülről szemlélné az eseményeket, Olaszországban pedig Matteo Renzi kormánya dicsőítené a virágzó EU-t...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html