BUX

Elégedetlenek Ficóval a külföldi beruházók

A Fico-kormány alatt az elmúlt egy évben romlott a szlovákiai vállalkozói környezet.

Napi.hu, 2015. március 30. hétfő, 17:43

A pozsonyi Új Szó beszámolója szerint elégedetlenek a külföldi beruházók az üzleti környezetnek az elmúlt egy évben bekövetkezett változásaival. Ez derült ki az osztrák, a német, a holland, a francia és a svéd iparkamarák szlovákiai képviseleteinek közös felméréséből, amelyben 167 szlovákiai külföldi beruházó véleményét kérték ki.

Többségük szerint a vállalkozói környezettel kapcsolatban egyetlen pozitív változás sem volt, sőt, a Fico-kormány elhibázott döntései miatt az eddiginél is rugalmatlanabb foglalkoztatási szabályok tovább nehezítik a rendkívül magas munkanélküliség csökkentését. A nyilatkozók szerint nőtt a korrupció, és a jogbiztonsággal is súlyos problémák vannak. "A szlovákiai bíróságok rendkívül lassan dolgoznak, a döntéseik pedig kiszámíthatatlanok" - nyilatkozta Vladimír Slezák, a Szlovák-Német Kereskedelmi és Iparkamara (SNOPK) elnöke.

Szlovákia számára jó hír ugyanakkor, hogy a beruházók többsége derűlátó az ország kilátásaival kapcsolatban. A megkérdezettek alig valamivel több mint tizede tartja rossznak az ország gazdasági helyzetét. A külföldi beruházók több mint fele idén saját cégében is növekvő forgalommal számol, minden harmadik cég tervez bővítést és az alkalmazottak számának növelését - írta az Új Szó.