Az üzleti hangulat javulása a feldolgozóiparban a bank szakértőinek előrejelzése szerint a foglalkoztatás növekedésében is visszaköszön. Az év elejétől novemberig az osztrák feldolgozóiparban három százalékkal nőtt a foglalkoztatás, ami két évtizede a legmagasabb éves átlag. A feldolgozóiparban a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékos, szemben az osztrák gazdaság 8,5 százalékos átlagával.

Az üzleti hangulati mutató a feldolgozóiparban legutóbb a gazdasági-pénzügyi válság előtti 2007-es évben volt olyan magasan, mint az idén novemberben.

A nagy valószínűség szerint 2018-ra is áthúzódó európai beruházási konjunktúra egyik legnagyobb haszonélvezője a gépipar a Bank Austria szakemberei szerint, a növekedés éllovasa pedig ezen belül is a villamosgép ágazat. Az exportkereslet növekedése az építőiparhoz kapcsolódó ágazatok mellett az acél- és fémipar, a műanyagipar és az elektronikai ipar teljesítményének adott nagy lökést.

Lendületvesztésre lehet számítani azonban a járműiparban, ahol a vállalatok bizakodóan tekintenek ugyan termelési kilátásaik elé, megrendeléseik növekedési esélyeivel szemben azonban novemberben már kételyeket tápláltak.

A kereskedelmi ágazatban változékonynak ítéli meg az üzleti klímát a Bank Austria elemzése. Miközben az autókereskedelemben a forgalom 6,3 százalékkal növekedett, a nagykereskedelem forgalma 2,7 százalékkal, a kiskereskedelemé pedig szerény 1,5 százalékkal. "A kiskereskedelem profitált legkevésbé a fogyasztói hangulat tekintélyes javulásából" - jegyzi meg az elemzés.

A szolgáltatóiparban az idén tovább gyorsult a fellendülés. A legerőteljesebb növekedés a vendéglátó és szállodaiparban volt tapasztalható, de kivették belőle a részüket a közlekedési, munkaközvetítő és reklámipari szolgáltatások is.

A Bank Austria felmérése szerint kiemelkedő mértékben javult az üzleti hangulat az online értékesítési szolgáltatásokból profitáló csomagküldő szolgáltatásoknál. Az év első hat hónapjában a csomagküldő szolgáltatások öt százalékos forgalomnövekedést értek el.