A nemzetközi hitelminősítő szerint a régiós országok dinamikus lakossági fogyasztása és a beruházások folytatódó élénkülése lesz az idei növekedés két fő hajtóereje.

A Moody's várakozása szerint a közép- és kelet-európai EU-országcsoport idei átlagos GDP-növekedési üteme 3-4 százalék között lesz, vagyis - jóllehet valamelyest lassabb a tavalyi növekedésnél - továbbra is meghaladja az EU és az euróövezet egészének átlagos növekedését.

A térségben tavaly általa végrehajtott hitelminősítői lépések zöme pozitív volt, és a régió nyolc gazdasága közül hétnek az államadós-besorolására jelenleg stabil kilátás van érvényben a Moody's osztályzati listáján. Ezek közé tartozik Magyarország is.

A magyar államadósságot a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban - a Fitch Ratings és a Standard & Poor's BBB mínusz, a Moody's ugyanennek megfelelő Baa3 osztályzattal - tartja nyilván - írta az MTI.

A Moody's továbbra is stabil kilátással tartja nyilván a magyar államadós-besorolást, viszont pozitív kilátást tart érvényben a magyar bankrendszerre. E pozitív kilátást nemrégiben megerősítette, és ehhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy várakozása szerint a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-ráta a teljes hitelportfólió 9 százaléka körüli szintre csökken 2018 végéig a 2016 végén mért 14,7 százalékról.

Fotó forrása: Shutterstock.