Jeffrey Lacker szerint "biztosra volt vehető" a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási keretösszeg 10 milliárd dolláros csökkentéséről tett bejelentés a legutóbb napvilágot látott makrogazdasági adatok, illetve annak alapján, hogy a Fed monetáris döntéshozó testülete a foglalkoztatási adatokat nevezte meg a fő döntési kritériumnak.

Mindezek ellenére nyitva kell hagyni annak a lehetőségét - mutatott rá a richmondi Fed elnöke -, hogy a vártnál gyengébb adatok esetén szünetelhet a csökkentés, illetve akár fel is gyorsulhat, amennyiben a makrogazdasági adatok a vártnál kedvezőbben alakulnak.

Jeffrey Lacker hangsúlyozta, hogy Ben Bernanke Fed-elnök közelgő távozásának nem volt köze a döntéshez. "A döntés szinte magától értetődően született, semmi köze nem volt ahhoz, hogy (Bernanke) a jövő hónapban távozik-e vagy sem" - mondta a Richmond Fed elnöke.

Az irányadó kamatokról szólva Jeffrey Lacker kijelentette, hogy személy szerint 2015 elejétől lát lehetőséget azok változására, ez 12 hónappal korábbi időpont a többségi várakozásnál.