A korábban tervezettnél gyorsabb ütemben kell csökkentenie Szlovákiának a költségvetési hiányát ha majd a gazdaság is talpra áll, ha azt akarja, hogy a befektetők bizalma megmaradjon - tudósította a Nemzetközi Valutaalap kijelentését a Bloomberg. A globális gazdasági lassulás jelentősen visszafogta a kivitelt és ez az adóbevételek rendkívüli visszaesését okozta. Így az idénre tervezett 2,1 százalékos GDP-arányos deficit megkétszereződik és a Pénzügyminisztérium becslései szerint csak 2012-re csökken vissza 3 százalék alá.

Az idei 5 százalék körüli hiány még nem is okoz nagy problémát, azonban ha a későbbiekben nem történik érdemi változás a fiskális politikában, a 2010-es és 2011-es deficit már aggosztó méreteket ölthet - írta jelentésében az IMF, aki jövőre 4 százalékos, majd az azt követő évben már 3 százalékos hiányt tartana elfogadhatónak. A kormánynak a nemzetközi szervezet szerint elsősorban a kiadásokból kellene lefaragnia, valamint hatékonyabbá kellene tennie a költekezéseit. Az egészségügyre fordított költségek ráadásul "különösen aggasztóak".

Ezzel szemben Magyarország makrogazdasági és pénzügyi reformjait az IMF többször is megfelelőnek tekintette és a hivatalosan vállalt (legutóbb a gazdasági zsugorodás vártnál nagyobb mértéke miatt májusban megnövelt) idei 3,9, a jövő évi 3,8, valamint a 2011-es 3 százalékos GDP-arányos deficitet megvalósíthatónak találta. Persze a két ország között nem elhanyagolható különbség, hogy Szlovákia nem vett fel hitelt az IMF-től, így az nem is kötelezheti az országot szigorúbb fiskális politikára.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a hazai deficitcél teljesítését több kockázat is övezi. A recesszió elképzelhető, hogy súlyosabb lehet a korábban vártnál és a kieső bevételek, valamint a viszonyítási alapként megjelenő GDP sokat ronthat a hiányon - figyelmeztetett még június végén az IMF. További nehézségeket jelent az is, hogy az idáig elfogadott fiskális politikai intézkedések még nem biztosítják a jövő évi hiány teljesülését, valamint hogy egyes piaci elemzők szerint egy minimális kiigazítás még idén is szükséges lehet ahhoz, hogy a vállalt célok megvalósulhassanak. Az MNB legutóbbi (májusi) inflációs jelentésében a 2009-es hiányt 3,9 százalékra, míg a jövő évit 4,5 százalékra prognosztizálta.