Az élelmiszerárak növekedését hozhatja az elkövetkező évtized az ENSZ élelmiszerügyi szervezete és az OECD jelentése szerint. Az emelkedés hátterében a népességnövekedés és az élelmiszerfogyasztási szokások változás áll.
A jelentés szerint a globális élelmiszertermelésnek 2050-ig 70 százalékkal kell növekednie, hogy el tudja látni az addigra várhatóan 9,1 milliárd főre növekvő emberiséget, a jelenlegi 6,8 milliárd helyett. Az élelmiszertermelés növekedése elsősorban Brazíliából, Ukrajnából, Oroszországból és Kínából jöhet.
Az árak növekedését az 1997-2006 közötti bázishoz igazítanák, amely nem tartalmazza a 2007-2008-ban mért rekordértékeket, és amelyeket várhatóan reálértékben nem fog felülmúlni az árszínvonal.
A gabona, az olajosmagvak és a tejtermékek ára is emelkedhet, a drágulás üteme 15 és 45 százalék között mozoghat, ugyanakkor a gyorsan növekvő sertéstenyésztés hatására a disznóhús ára stabil maradhat.
A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei az Economx.hu hírlevelében.
Küldtünk Önnek egy emailt! Nyissa meg és kattintson a Feliratkozás linkre a feliratkozása megerősítéséhez.
Ezután megkapja az Economx.hu Hírleveleit reggel és este.