Elemzők: Oroszország közel a recesszióhoz

Az ukrajnai válság gazdasági sokkja "veszélyesen közel" sodorta a recesszióhoz az orosz gazdaságot londoni pénzügyi elemzők szerdai helyzetértékelése szerint.
MTI-Eco, 2014. március 19. szerda, 19:09
Fotó: Reuters

A Morgan Stanley bankcsoport közgazdászai közölték: az eddig becslésükben szereplő 2,5 százalék helyett most már csak 0,8 százalékos növekedést várnak az orosz gazdaságban 2014 egészében. A meredek negatív felülvizsgálatot a ház szerint elsősorban a hazai fogyasztásra ható "biztonsági sokk" indokolja. A cég londoni elemzői szerint a fogyasztási kiadások Oroszországban az idén a tavalyi 4,7 százalék helyett valószínűleg csak 1 százalékkal növekszenek éves összevetésben, mivel a krími válság miatt a lakosság várhatóan inkább megtakarításait gyarapítja.

Ebben a helyzetben a Morgan Stanley szakértői az idei első negyedévben 0,8 százalékos visszaesést, a másodikban stagnálást várnak az orosz gazdaságban negyedéves összevetésben. A ház szerint ez azt mutatja, hogy Oroszország "veszélyesen közel került a recesszióhoz".

Az általánosan elfogadott közgazdaságtani meghatározás alapján akkor kerül recesszióba egy gazdaság, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP-érték.

Gyorsul a tőkekivonás Oroszországból

Más nagy londoni házak szerint az orosz gazdaságot az ukrajnai válság eszkalációját kísérő, gyorsuló tőkekivonás miatt is recesszió fenyegeti. Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai legutóbbi elemzésükben közölték: becslésük szerint az év kezdete óta nettó 50 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki Oroszországból a magánszektorbeli intézményi befektetők. Ez az éves orosz GDP-érték 2,5 százaléka.

A ház szakértőinek számításai szerint ha a tőkemenekítés a következő hetekben is a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor az orosz gazdaságból kivont tőke nettó értéke elérheti a 70 milliárd dollárt - az éves orosz GDP 3,2 százalékát - az idei első negyedévben.

A cég szerint a tőkemenekítés a reálgazdaságban hamarosan éreztetni fogja hatásait, ahogy a bankközi kamatok emelkedése elkezd átszűrődni a háztartási és az üzleti szektor hitelkondícióiba. Az orosz gazdaság már most is rendkívül gyenge lábakon áll, és az ukrajnai válság miatt meredeken gyorsuló tőkekivonás hatásai az idén technikai recesszióba sodorhatják Oroszországot - jósolták a Capital Economics londoni elemzői.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni elemzőinek becslése szerint az orosz gazdaságból idén eddig kivont tőke nettó értéke 60 százalékkal több a tavalyi első negyedévben mért nettó tőkekiáramlásnál, "pedig az sem volt kevés".

A ház 3 százalékról 1 százalékra rontotta az orosz gazdaság idei növekedési ütemére adott előrejelzését, azzal a véleményével indokolva a felülvizsgálatot, hogy a gyorsuló tőkekivonás miatt már az idei első negyedévben is valószínűleg jóval elmarad a nemzetgazdasági szintű beruházási érték a korábban várttól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Isaszeg, 2014.03.20 01:04

@Zodiakus: Na ne jatszd meg a sertodottet. Eloszor is mikor lehetett veletek vitatkozni? Ti akik bevettetek nehany jobbos vagy szektas losungot es allandoan azt szajkozak. Alpari modon? Na ne mond. Emlekszem, hogy 1-2 eve mikor eloszor ramentem erre a hirportalra szinte azonnal le lettem zsidozva vagy ciganyozva. Hogy lehet ilyen barbarokkal szepen beszelni? Csak erobol es durvan. Ha lonek puskabol visszavagni nekik raketaval, hogy megerezzek. Az izraeliek is okosan ezt teszik. Most nem megyek vissza peldakat keresni de tobb megjegyzesed nagyon is ruszki-seggnyalo volt. Nem tetszik a titulus. Na proletar-szintu kulturatok apostolat, melyen imadott Hofitokat igen kozonseges stilusaert, modoraert es vulgaris kocsis kifejezesei miatt ne hozd peldanak. Megrosszabb fenyt vet ratok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.03.19 23:03

@Isaszeg: Erdekes....érdekes.Minden amerikába kintlévő magyar ennyire alpári módon tud vitatkozni???Nem te vagy itt az első,ggondolom az utolsó sem.
Ha nem osztom nézeted,akkor seggnyaló vagyok!
Ahogy Hofi mondta,-Most szúrjam t...ön magam,vagy ráérek holnap???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Isaszeg, 2014.03.19 22:47

@Zodiakus: Ne legy ilyen naivka. Csak nem fogom neked magyarazni, hogy hogy kezdodott es miert. Nem butuskak tanitasa a missiom. A lenyeg az hogy elkezdodott. Sokaig fog tartani. Melyulni fog, rosszabbodni. Ez vegul is nagyon jo lesz a Nyugatnak es kulonosen az USA-nak. Nektek ruszki-seggnyaloknak visszon nagyon rosz. De seggnyalas miatt szazszorosan meg fogjatok erdemelni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.03.19 22:31

@Isaszeg: Szerinted mi köze lehet????
Megkérdezem,te mit tudsz erről az orosz-ukrán konfliktusról???
Hogy kezdődött,ki milyen törvényt fogadott el,iktatott be???
Valakinek a fejében köd van,nyugtass meg,az nem te vagy!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Isaszeg, 2014.03.19 22:21

@Zodiakus: Mi koze van ennek most Trianonhoz? Mi koze van Trianonnak a most vegbemeno tortenelmi ukran-orosz testveriseg vegleges felbomlasahoz? Tudom, hogy a magyarok minden esemenyt Trianonnal probalnak magyarazni de a dolog nagyon eroltetett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html