Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Morgan Stanley bankcsoport közgazdászai közölték: az eddig becslésükben szereplő 2,5 százalék helyett most már csak 0,8 százalékos növekedést várnak az orosz gazdaságban 2014 egészében. A meredek negatív felülvizsgálatot a ház szerint elsősorban a hazai fogyasztásra ható "biztonsági sokk" indokolja. A cég londoni elemzői szerint a fogyasztási kiadások Oroszországban az idén a tavalyi 4,7 százalék helyett valószínűleg csak 1 százalékkal növekszenek éves összevetésben, mivel a krími válság miatt a lakosság várhatóan inkább megtakarításait gyarapítja.

Ebben a helyzetben a Morgan Stanley szakértői az idei első negyedévben 0,8 százalékos visszaesést, a másodikban stagnálást várnak az orosz gazdaságban negyedéves összevetésben. A ház szerint ez azt mutatja, hogy Oroszország "veszélyesen közel került a recesszióhoz".

Az általánosan elfogadott közgazdaságtani meghatározás alapján akkor kerül recesszióba egy gazdaság, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP-érték.

Gyorsul a tőkekivonás Oroszországból

Más nagy londoni házak szerint az orosz gazdaságot az ukrajnai válság eszkalációját kísérő, gyorsuló tőkekivonás miatt is recesszió fenyegeti. Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai legutóbbi elemzésükben közölték: becslésük szerint az év kezdete óta nettó 50 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki Oroszországból a magánszektorbeli intézményi befektetők. Ez az éves orosz GDP-érték 2,5 százaléka.

A ház szakértőinek számításai szerint ha a tőkemenekítés a következő hetekben is a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor az orosz gazdaságból kivont tőke nettó értéke elérheti a 70 milliárd dollárt - az éves orosz GDP 3,2 százalékát - az idei első negyedévben.

A cég szerint a tőkemenekítés a reálgazdaságban hamarosan éreztetni fogja hatásait, ahogy a bankközi kamatok emelkedése elkezd átszűrődni a háztartási és az üzleti szektor hitelkondícióiba. Az orosz gazdaság már most is rendkívül gyenge lábakon áll, és az ukrajnai válság miatt meredeken gyorsuló tőkekivonás hatásai az idén technikai recesszióba sodorhatják Oroszországot - jósolták a Capital Economics londoni elemzői.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni elemzőinek becslése szerint az orosz gazdaságból idén eddig kivont tőke nettó értéke 60 százalékkal több a tavalyi első negyedévben mért nettó tőkekiáramlásnál, "pedig az sem volt kevés".

A ház 3 százalékról 1 százalékra rontotta az orosz gazdaság idei növekedési ütemére adott előrejelzését, azzal a véleményével indokolva a felülvizsgálatot, hogy a gyorsuló tőkekivonás miatt már az idei első negyedévben is valószínűleg jóval elmarad a nemzetgazdasági szintű beruházási érték a korábban várttól.