Több mint 125 milliárd dollár kárt okoztak tavaly a természeti katasztrófák a világon. Ezen belül a legtöbb halálos áldozat a Fülöp-szigeteket letaroló Haiyan tájfun számlájára írható - 6000 ember vesztette életét a forgószél miatt -, a legnagyobb anyagi kárt azonban a közép-európai árvizek nyomán jegyezték fel a Münich Re viszontbiztosító szakértői.

A júniusban kezdődött, Németországon, Csehországon, Szlovákián és Magyarországon végigvonuló árhullám 15,2 milliárd dollár kárt okozott, amiből hárommilliárd keletkezett biztosított vagyontárgyakban. A régió ezzel nem úszta meg a nyári csapásokat: júliusban és augusztusban jégesők verték végig az épületeket és az autókat. A legtöbb kárt Németországban jegyezték fel, 5,2 milliárd dollár értékben, ami 4,1 milliárdos kiadást okozott a biztosítóknak.

Sok halálos áldozat

A német viszontbiztosító adatai szerint a 2013-ban bekövetkezett 880 természeti katasztrófában húszezer ember vesztette életét. A 125 milliárd dolláros kárból 31 milliárdnyit ellensúlyozott biztosítás. Az extrém időjárással összefüggő károk ugyan kiemelkedően nagyok voltak 2013-ban, ám összegük elmaradt a 184 milliárd dolláros tízéves átlagtól, és ugyanez igaz a biztosított károkra is, amelyek átlagosan 56 milliárd dollárjukban kerültek a cégeknek.

Óriási eltérések mutatkoznak a fejlett és a feltörekvő országok felkészülésében. Az elmúlt évek európai téli viharai például azért okoztak viszonylag kis károkat, mert a hatóságok időben figyelmeztették a veszélyre az embereket és elég jól felkészültek a pusztítás kezelésére - mondja Torsten Jaworrek, a Münich Re igazgatósági tagja. Ezzel szemben az említett Fülöp-szigeti tájfun a rossz felkészülés miatt szedett sok áldozatot és 10 milliárd dolláros kárnak, amit okozott, csak elenyésző része, néhány százmillió dollárnyi volt biztosított.