Elengedi kedvenc ellenségét az orosz elnök

A közeljövőben esedékes tömeges amnesztia keretében kiengedhetik börtönéből Mihail Hodorkovszkijt, akit a nemzetközi közvélemény Oroszország első számú politikai foglyának tart.
Napi.hu, 2013. december 19. csütörtök, 17:44
Fotó: Napi.hu

Vlagyimir Putyin orosz államfő hamarosan elnöki kegyelemben részesíti a tíz éve börtönben ülő Mihail Hodorkovszkijt, Oroszország egykori leggazdagabb emberét - derült ki az államfő szavaiból szokásos éves sajtótájékoztatója után. Kegyelmet kaphat a Pussy Riot néven ismertté vált punkzenekar két ifjú hölgy tagja, akiket azért ítéltek el, mert egy templomban tiltakoztak a kormány politikája ellen.

Emellett ejthetik a vádakat a Greenpeace környezetvédő szervezet tagjai ellen, akik egy északi-tengeri orosz olajkút létesítése ellen léptek fel. A várhatóan 20 ezer embert érintő közkegyelemben anyák, terhes asszonyok, fogyatékosok és kiskorú elítéltek kerülhetnek szabad lábra. Elemzők szerint az akció a 2014. februári szocsi téli olimpia előtti mosolyoffenzíva része.

Kérte vagy nem kérte

Hodorkovszkij története
Az 1980-as években megalapítja szoftvervállalkozását.
1987-ben létrehozza a Menatep bankot.
1995-ben megvásárolja a Jukosz olajcéget 350 millió dollárért, a Menatep eddigre becslések szerint kétmillió dollár adósságot halmoz fel.
2003-ban letartóztatják adóelkerülés, sikkasztás és csalás vádjával.
2005-ben nyolc évet kap (2003-2011)
2007-ben csődbe megy a Jukosz
2009-10-ben - az orosz tradícióknak megfelelően feltételes szabadlábra kerülése előtt - újabb sikkasztási és pénzmosási eljárást indítanak ellenére és meghosszabbítják büntetését (2003-2016)
2012-ben két évvel lerövidítik a büntetést (2003-2014)

A jelenleg 50 éves Hodorkovszkijt több eljárásban adócsalásért, pénzmosásért és sikkasztásért ítélték el. Legfőbb vagyona, a Jukosz olajvállalat csődbe ment. Putyin állítása szerint a volt mágnás édesanyja betegségére hivatkozva kérte a kegyelemet, ám ezt sem a mama, sem az oligarcha ügyvédei nem erősítették meg. A Kreml szóvivője szerint Hodorkovszkij saját aláírásával ellátott levélben kérte 2014 augusztusában lejáró büntetése megrövidítését.

A nemzetközi közvélemény az üzletember elleni bírósági eljárás koncepciós jellege miatt - ami nem zárja ki, hogy volt alapja a vádaknak - Oroszország legrégebben bebörtönzött politikai foglyának tartja Horodkovszkijt - írja a BBC moszkvai tudósítója. Amikor Putyin az ezredforduló után hatalomra került, a kilencvenes években meggazdagodott oligarchák elhagyták a Oroszországot, ám Hodorkovszkij maradt, és tovább finanszírozta az államfő ellenzékét.

Az emigrált mágnások megúszták a bírósági eljárást, pedig nem valószínű, hogy becsületesebben könyvelték üzleteiket, mint otthon maradt társuk. Ez enyhén szólva valószínűvé teszi, hogy félreállításának köze volt politikai szerepvállalásához. Hodorkovszkij kiengedése éppen olyan mesterséges lépésnek tűnik, mint amilyen elítélése és bebörtönzése volt. Senki sem tud arról, hogy kérte volna szabadon bocsátását, ám Putyin el akarja engedni talán legrégebbi ellenségét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2013.12.19 19:27

...megegyeztek a háttérhatalommal ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html