Elengedik a tartozások egy részét - Izlandon

Izlandon elkezdődött a lakáshiteladósok helyzetének javítását célzó javaslatok vitája.
NAPI, 2010. november 11. csütörtök, 11:58
Fotó:

Az izlandi politikai pártok, bankok és civil szervezetek részvételével elkezdődött a vita a lakáshitel-adósságok csökkentését célzó javaslatcsomagról. A lehetőségek felmérésére a kormány kért fel egy szakértői testültet, amelybe a politikusoktól a pénzintézeteken át a hitelfelvevőkig minden érintett csoport delegált tagokat.

A 11 pontos csomag legütősebbnek tűnő javaslata szerint elengednék a lakáshitel-tartozások 15,5 százalékát, emellett az ingatlanok értékének 110 százalékában maximálnák az adósságokat vagy ezt a hitel/érték arányt fokozatosan 90 százalékra mérsékelnék. A kormány átvehetné a bedőlt hiteleket a bankoktól, kivéve az állami hátterű lakásfinanszírozási alapot, majd döntőbíróság bevonásával igyekezhetne megállapodni ezek átértékeléséről.

A szociáldemokrata-zöld koalíció igyekszik támogatást nyújtani a családoknak, miután tavaly 20 százalékkal zuhant szabadon elkölthető jövedelmük értéke. A lakáshitelt törlesztők 39 százalékának tartozása az elmúlt évek durva ingatlanpiaci árcsökkenése miatt meghaladja ingatlana lakása értékét.

HOZZÁSZÓLÁSOK