Egyre nagyobb nyomás nehezedik a román nemzeti valutára, az euróhoz viszonyított árfolyam kedden soha nem látott szintre, 4,6397-re zuhant. A vasárnapi népszavazást követően - a végeredménytől függetlenül - véget ér a politikai bizonytalanság Romániában, az árfolyam visszatér a régi kerékvágásba, hétfőtől a kormány az ország gazdasági és pénzügyi helyzetére koncentrálhat - igyekezett nyugtatni a piacokat Victor Ponta miniszterelnök. Az Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött egyezmény sínen van, a deficitcélt nem fenyegeti veszély, így a jövő héten Bukarestbe látogató nemzetközi delegáció várhatóan jóváhagyja a tervezett gazdaságélénkítő intézkedéseket is. Ponta szerint ugyanakkor Romániának jövőre is jól jönne egy, a 2013 elején kifutó egyezményhez hasonló készenléti védőháló.

Erősödésre spekulálnak a befektetők

Az államfő és a baloldali kormánykoalíció között kirobbant politikai csatározások az elmúlt három hét alatt 4,2 százalékkal gyengítették a lejt, elemzők szerint a lej volatilitásában nagy szerepe volt a jegybanknak is, aki felhagyott az árfolyam menedzselésével. Piaci szereplők szerint a népszavazás közeledtével a korábban gyengülésre játszó befektetők kezdik begyűjteni profitjukat, arra számítva, hogy a belpolitikai feszültségek enyhülésével a lej ismét erőre kaphat. Erre utalhat az a tény is, hogy ma a bankközi devizapiacon 4,6460-as szintnél megtorpant a lej gyengülése, sőt enyhe erősödés is bekövetkezett.

A helyi pénzintézetek úgy látják, hogy az euró árfolyama nem éri el az 5 lejes küszöböt, annak ellenére sem, hogy az év végi parlamenti választásokig magas marad a politikai bizonytalanság. Félő ugyanakkor, hogy a vasárnapi népszavazás nem lesz eredményes, Traian Basescut támogató demokrata-liberálisok (PDL) ugyanis bojkottra buzdítanak, arra kérve az állampolgárokat, hogy ne menjenek el szavazni. A referendum ugyanis csak akkor lesz érvényes, ha a szavazásra jogosult 18,3 millió állampolgár több mint 50 százaléka él szavazati jogával. Előzetes felmérések azt mutatják, hogy a szavazók alig 40-45 százaléka járul majd az urnák elé.

Jöhet a progresszív adózás

A IMF küldöttsége, az eredetileg július 23-ra tervezett látogatását elhalasztva népszavazást követően érkezik Bukarestbe, hogy felülvizsgálja az ország gazdasági helyzetét, illetve a hitelegyezményben vállalt kötelezettséget teljesítését. Románia tavaly tavasszal kötött az IMF szervezésében többoldalú elővigyázatossági típusú nemzetközi hitelmegállapodást 5 milliárd euró értékben.

Elemzők kemény tárgyalásokra számítanak, Victor Ponta nyilatkozataiban ugyanis ismét arra engedett következtetni, hogy progresszív adózás bevezetését tervezik. A tervezett gazdaságélénkítő intézkedésekről egyelőre nem sokat tudni, kedden azonban kiderült, hogy az alapélelmiszerek forgalmi adója 25 százalékról 9 százalékra csökkenne 2013-tól.