Élénkülni látszik az amerikai kiskereskedelem

Márciusban 1,1 százalékkal bővült az Egyesült Államok kiskereskedelmi termékforgalma az előző hónaphoz képest. A piac előzetesen csak 0, százalékos bővülésre számított.
portfolio.hu, 2014. április 14. hétfő, 15:06
Fotó: Reuters

Másfél éve nem láttunk olyan erőteljes bővülést az Egyesült Államok kiskereskedelmi forgalmában, mint most márciusban. A vártnál is jobb eredmények pedig arra utalnak, hogy a gazdaság a kedvezőtlen időjárás okozta gyengélkedését mára letudta és további fellendülésnek nézünk elébe.

A kiskereskedelmi termékforgalom nagyjából a fogyasztás egyharmadát teszi ki, így pedig különösen örvendetes, hogy szinte minden alkategóriájában bővülés látszik. Felülvizsgálásra kerültek ráadásul a februári számok is, amiből kiderült, hogy az akkori bővülés 0,3 helyett valójában 0,7 százalékos volt.

Az autóvásárlásoktól, gázolajtól, építőanyagoktól és élelmiszerektől megtisztított mutató szintén a vártnál jobban, 0,8 százalékkal bővült márciusban. Ez azért fontos, mert ez a mutató függ össze a legerősebben a GDP fogyasztási komponensével - írja a portfolio.hu.

A határidős részvénypiac kedvezően reagált a hírekre és folytatta felfelé ívelő irányát.

 
HOZZÁSZÓLÁSOK