A Markit pénteken közölte, hogy az euróövezet szolgáltató szektorának és feldolgozóiparának együttes teljesítményét tükröző összetett BMI az elemzők által várt 52,9 ponttal 53,1 pontra emelkedett az áprilisi 53 pontról. Ezen belül a szolgáltatási BMI 53,3 pontra nőtt májusban az előző havi 53,1 pontról.

"A számok valamivel jobbak az előzetesen becsültnél, de továbbra is arra utalnak, hogy az eurózóna gazdasága nem képes magasabb sebességre kapcsolni" - mondta Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Az adatok azt vetítik előre, hogy az első három hónapban tapasztalt élénkülés kérészéletű lesz, az euróövezet összesített bruttó hazai terméke (GDP) a második negyedévben csak 0,3 százalékkal bővül az előző negyedévi 0,5 százalékkal szemben - tette hozzá.

A nagy euróövezeti gazdaságok közül Németországban és Franciaországban a gyorsulás jelei mutatkoznak, Olaszországban viszont erősen lehűlt a konjunktúra. A német szolgáltatási BMI az elemzői várakozásokkal egybevágóan 55,2 pontra nőtt az áprilisi 54,5 pontról. Az összetett BMI 54,5 pontra ment föl az áprilisi 53,6 pontról, jelezve, hogy a második negyedévben folytatódik a gazdaság expanziója.

A francia szolgáltatási BMI májusban hét hónapja a legnagyobb ütemben emelkedett, 51,6 pontra nőtt az áprilisi 50,6 pontról, és alig maradt el az elemzők által várt 51,8 ponttól. A szolgáltató szektor teljesítménye ellensúlyozta a feldolgozóipar gyengélkedését. Az olasz szolgáltatási BMI viszont 49,8 pontra esett az áprilisi 52,1 pontról. Az elemzők 51,7 pontra számítottak.

A Markit BMI indexe ezer vállalat megkérdezésével készül. 50 pont alatt az index a vizsgált ágazat zsugorodását, fölötte expanzióját jelzi.