Elérte a célját a brexit: menekülnek az európaiak

Megugrott azoknak az európai vendégmunkásoknak a száma, akik elhagyják Nagy-Britanniát. Legalább két fontos okuk van erre: a brexit miatt bizonytalanná vált a státusuk és a gyengébb font leradírozza keresetük értékét.
Komócsin Sándor, 2017. május 27. szombat, 11:35
Fotó: MTI/EPA

Úgy tűnik, elérik, amit akartak azok a britek, akik egy évvel ezelőtt a brexitre szavaztak: az európai vendégmunkások elindulnak haza - derül ki a CNN Money cikkéből.

A londoni kormány friss adatai szerint 2016-ban 117 ezer európai uniós állampolgár fordított hátat a szigetországnak, 36 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A távozók száma utoljára a 2008-2009-es pénzügyi világválság és recesszió idején volt ilyen magas. A nettó bevándorlás, azaz az érkezők és a távozók száma közti különbség 133 ezer volt 2016-ban szemben a 2015-ös 184 ezerrel.

Az átlag elfedi, hogy a távozók között nagyon sok a kelet-európai lakos. Tavaly 57 ezer régiós polgár távozott Nagy-Britanniából, ami 67 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Több baj is van

A legtöbben azért döntöttek az angolos távozás mellett, mert a brexit miatt bizonytalanabbá vált a jövőjük: a gazdasági növekedés lassul és emelkedtek az árak. Az utóbbi hátterében a font gyengülése áll: a brit valuta 14 százalékot veszített értékéből nagy versenytársaival szemben a tavaly júniusi referendum óta.


További hatása a gyengébb valutának, hogy a vendégmunkások hazautalt pénze kevesebbet ér a korábbinál. A szigetország vonzerejét az is csökkentette, hogy a brexit győzelme óta elszaporodtak a vendégmunkásokkal, bevándorlókkal szembeni rasszista támadások.

Nem lesz jó

A gazdaság lassulása egyszerre tette bizonytalanná a bevándorlók jelenlegi és jövőbeli kilátásait - összegzi a helyzetet Douglas McWilliams, a Centre for Economics and Business Research elnöke. Távozásuk rá fog tenni egy lapáttal a GDP-növekedés fékeződésére.

Nagy-Britanniában nagyjából hárommillió európai uniós állampolgár dolgozik, egy részük a mezőgazdaságban és az építőiparban, mások az egyetemeken és a kórházakban. Az uniós szabályok szerint jogosultak ugyanazokra a szociális támogatásokra, amelyekre helyi kollégáik.

Ez megváltozhat, miután az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t. Az uniós tagállamok egyik fő célja a brexittárgyalásokon e szerzett jogok garantálása a függetlenné váló Nagy-Britanniában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2017.05.28 11:25

Veszélyes dolog a népet hülyíteni. A választók többségének nem sok fogalma van arról, hogy mi folyik a világban, ezért manipulálni is lehet őket szépen. Engem az lep meg, hogy néhány TV minden egyes ünnep vagy emléknapon kimegy az utcára és megkérdezi az " Istenadta Nép Gyermekét ", hogy mire is emlékezünk, mit ünnepelünk ma ? Hát borzalom az eredmény. És ráadásul jól szituált, jól öltözött embereket, nem szétdrogozott/alkoholista csöveseket. Na ilyen a nép egy jelentős része, éppen ezért megkérdezni is veszélyes őket. Mert ha elég sok ostoba embert feltüzelnek, az értelmesek meg otthon maradnak akkor kész a baj. Utána meg lehet nézni, mint hal a szatyorban. Ugyanis az egyetemi dékánnak is ugyanannyit ér a szavazata, mint az alkoholistajózsinak, meg a drogosmarikának.
A görögök példája erre a legjobb, népszavaztak a semmiről, majd jött a nagy felébredés mikor utána a napi 30 eurójukért sorba kellett állni az automatáknál. Már amelyikben még volt pénz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gmihaly621, 2017.05.28 10:35

Fogják még danolni a brexitországiak, hogy "Anyám, én nem ilyen lovat akartam". A válasz pedig kábé az lesz, hogy "Te akartad, Dandin György". És hogy a babaruhát visszakapják-e, az majd kiderül, ha beborul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2017.05.27 21:43

@Minorkavidor: Miért jönnének haza ? Attól még itthon nem lett jobb, hogy Angliában romlott a helyzetük... Németország, Svédország, Hollandia, Finnország....had ne soroljam tovább azokat az országokat ahol hasonló munkamorál és fizetés várja azokat, akik boldogulni akarnak és nem szívatja őket az ottani állam, hanem hagyja boldogulni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Minorkavidor, 2017.05.27 20:22

? Hazajönnek-e a szigetországi magyarok vagy átcuccolnak másik EU-tagállamba?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html