Conakryban, Guinea fővárosában is megjelentek az első Ebola-esetek, ami új szintre emeli a járvány jelentette veszélyt - írja a BBC. Ebben az afrikai országban korábban nem pusztított a gyógyíthatatlan kór, amely az esetek 25-90 százalékában végződik a beteg halálával. Az Ebola-járvány Guinea déli részén, a fővárostól több száz kilométerre robbant ki a múlt hónapban - a vírus állatok és eberek egymás közti közvetlen véres kapcsolatán át terjed.

További súlyos kockázat, hogy a fertőzés megtalálja az utat a szomszédos Sierra Leonéba és Libériába - idézte a Bloomberg segélyszervezetek figyelmeztetését. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete (Unicef) öt tonna egészségügyi segédanyagok osztott szét a hét végén azokban a délkeleti határ menti régiókban, ahol sűrűn megfordulnak a szomszédos országokból érező utazók is. Az Ebolának nincs ismert gyógymódja, a hatóságok egyetlen esélye, hogy útját állják a fertőzés terjedésének.

Versenyfutás a vírussal

Az elmúlt hét év legsúlyosabb járványával nézünk szembe - jelentették ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői. A legnagyobb baj az, hogy legalább nyolc egészségügyi dolgozó is meghalt a megállíthatatlan vérzéssel és hasmenéssel járó Ebola-fertőzésben. Ezzel tovább romlott az Guineában amúgy is gyenge egészségügyi ellátás színvonala. Összesen 80 megbetegedés vált ismertté, amelyekből 59 végződött halállal. Az Unicefet az riadóztatta, hogy az utóbbi esetek közül legkevesebb háromban gyermek esett áldozatul az Ebolának.

Az orvosoknak minden egyes beteget meg kell találniuk, és figyelemmel kell kísérniük azok életét, akikkel kapcsolatba kerültek - jellemezte a feladat nagyságát a BBC-nek Armand Spencher, az egyik Guineában dolgozó orvos. A járványt csak akkor lehet megfékezni, ha a hatóságok villámgyorsan cselekszenek. Az Ebola előbb-utóbb mindig feltámad, már az is jó eredmény, ha ez minél később következik be - tette hozzá.

Először 1976-ban azonosították Kongóban és Szudánban a vírust. Akkor a 602 megfertőzött emberből 431-et ölt meg. Legutóbb Ugandában támadott az Ebola 2007-ben, ahol 149 betegből 37 vesztette életét - idézi a WHO adatait a Bloomberg.