Az aranyat érő májusi esők nem jöttek, de a legnagyobb gondot az jelenti a gazdáknak Szlovákiában, hogy sem áprilisban, sem júniusban nem volt számottevő csapadék. Az idei termés sem mennyiségben, sem minőségben nem közelíti meg az előző évit - adott helyzetképet a pozsonyi Új Szó.

Több gazda - látva a siralmasan fejlődő növényzetet - úgy döntött, kiszánt bizonyos növénykultúrákat. Tették ezt elsősorban azok, akiknek már a kemény tél is jelentős károkat okozott az őszi vetésűekben. Magyarországról már június közepén rossz hírek érkeztek az aratással kapcsolatban.

Az elmúlt héten szűk húsz hektárról begyűjtöttük az őszi árpát, a hozam csak mintegy 40 százaléka a korábbiaknak, átlag két tonna termett hektáronként - mondta Karika Ferenc, az Agripent Kft. munkatársa. Csaknem ezer hektáron termesztünk idén gabonaféléket, gabonáinkat idén nem öntözzük. Régiónkban a százéves csapadékátlag 530 milliméternyi évente, viszont idén június 20-áig mindössze 100 milliméter esőt kaptunk. Az volt a szerencsénk, hogy nem volt túl meleg a tavasz.

Az érsekújvári járásbeli Szímő határában is elenyésző mennyiségű csapadék hullott idén. A múlt hétig 158 milliméternyi csapadékot könyveltünk el év elejétől, tavaly viszont ugyanebben az időszakban 350 millimétert. Ennek ellenére bízom benne, hogy a leggyengébb hozamok is elérik a 4-4,5 tonnát hektáronkénti átlagban - mondta Szalai József, a Szímői Mezőgazdasági Szövetkezet növénytermesztési ágazatának vezetője.