Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre több vállalkozás ajánl munkaállomásokat az otthonról való dolgozásban megfáradt irodai dolgozóknak az Egyesült Királyságban. A hotelek, bárok, pubok és hotelek így ráadásul a koronavírus-járvány miatti bizonytalan gazdasági helyzetben jövedelemhez is jutnak - írja a brit Guardian.

Így lesz a bárból iroda

A Guardian által megkérdezett Edmund Weil például egy felkapott londoni koktélbárba jött dolgozni: a férfinek három gyereke van ezért közel fél évnyi otthoni munka után nyugodtabb környezetet keresett. Angliában a bároknak és éttermeknek este 10 órakor be kell zárniuk a vírus miatt, Coral Anderson a Swift Shoreditch vezetője szerint pont a késő esti órákból származik a forgalmuk legnagyobb része. A bár éppen ezért csatlakozott egy "dolgozz bárokból" kezdeményezéshez, aminek a lényege, hogy a kimaradó vendégek helyett a munkaállomást keresőknek adjon helyett a bárokban, pubokban.

Az ötletgazda Fraser Campbell szerint ezekben a bárokban erős a wifi, van elegendő hely a távolságtartáshoz az asztalok között és egyre több egységben várják már étellel is a betérőket. A dolgozókat váró bárokat egy térképen gyűjtik össze a szervezők, eddig 150 hely szerepel rajta és a program indulása óta eltelt négy hétben majdnem 20 ezerszer keresték fel a helyeket.

A hivatalos statisztikák szerint október eleje óta egyre kevesebb brit munkavállaló utazik a munkahelyére és a dolgozók negyede még mindig kizárólag otthonról végzi a munkáját. Szeptemberben, amikor Boris Johnson ismét azt tanácsolta az irodai munkát végzőknek, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról, az ország legnagyobb hotelláncai kezdtek átállni a turisták helyett az otthonról dolgozók fogadására. A Hilton 160 egyesült királyságbeli egységének a nagy részében egy napra is ki lehet venni szobákat, hasonlóan járt el az Accor-csoport is, amelyhez olyan láncok tartoznak mint az Ibis vagy a Novotel.

Kávézóban is lehet

A hotelek és bárok mellett a nagy kávézóláncok közül a Starbucks is felismerte a munkavállalók igényét: a cég új egysége Japánban például augusztusban már külön részleget szentelt a távolról dolgozóknak, a reggeli kávé mellé íróasztalt is lehet kérni. A több emeletes kávézóban érintésmentesen lehet a rendeléseket leadni egy applikáció segítségével és külön munkaállomások is vannak az üzletben, amelyeket előre is le tudják foglalni a vendégek. Ezek egy része egyéni munkára alkalmas, félig zárt és úgy tervezték, hogy meg lehessen tartani a kellő távolságot egymástól.

Vannak azonban csoportos megbeszélésekre alkalmas részek és olyan asztalok is, amelyekhez például projektor is tartozik. A Starbucks szerint a munkaállomásokat minden egyes használat után fertőtlenítik.

Magyarországon is újat hozott a járvány, például a Telenor mobilszolgáltató alakította át júniusban a budapesti belvárosban lévő üzletét, amely közösségi irodaként is használható.