Élesítik a nyugdíjbombát a közelben

A lengyel parlament illetékes bizottsága elé került az az elnöki törvényjavaslat, amely jelentősen leszállítaná a nyugdíjkorhatárt, miközben emelnék a minimális nyugdíj összegét. Ezzel egyidejűleg felpörgött az ország államadósságának bővülése.
Barabás Júlia, 2016. szeptember 17. szombat, 13:28
Fotó: Napi.hu

A Szejm illetékes bizottsága napirendjére tűzte az államfő törvényjavaslatát, amely szerint 2017 októberétől a jelenlegi 67 évről nők esetében 60, férfiaknál 65 évre szállítják le a nyugdíjkorhatárt. A döntés követően várhatóan még várniuk kell az érintetteknek az intézkedés életbe lépésére.

A szociális tárca illetékes miniszterhelyettes ugyanis tájékoztatta a bizottságban ülő képviselőket, hogy változtatás technikai okok miatt időbe telik. Javítani kell a társadalombiztosítási szervezet informatikai rendszerét, amire pályázatot kell kiírni, majd meg kell rendelni a fejlesztést és üzembe is kell helyezni az új rendszert.

Nem mindent

A parlamenti bizottság elvetette azt a javaslatot, amelyet a Szolidaritás is követelt, hogy a nők 35, a férfiak 40 ledolgozott év után koruktól függetlenül nyugdíjba mehessenek. Ezt a kedvezményt a Szolidaritás szakszervezet követelte azzal az indokkal, hogy segítene a betegségük miatt munkaképtelenné vált embereken.

Az ötletet azért vetették el, mert ez már a szaktárca szerint is túl költséges lenne a társadalombiztosításnak. Az osztogatás ettől függetlenül nem enyhül: a pénzügyminisztérium a hét elején bejelentette, hogy 2017 január elsejétől 2000 zloty (144 ezer forint) lesz lesz minimálbér, míg a minimális nyugdíjat jövő év tavasztól 1000 zlotyra emelik a jelenlegi 882-ről.

Gyorsulva nő

Ezzel egyidejűleg a pénzügyi tárca jelentéséből az is kiderült, hogy az elmúlt egy évben - amióta a radikális jobboldali Jog és Igazságosság párt (PiS) hatalomra került - felgyorsult az államadósság bővülése. Az elmúlt nyolc évben, a 2008-as pénzügyi válság óta nem volt ilyen erős az eladósodás bővülése.

Az idei év júniusának végén Lengyelországban az államadósság elérte a 937 milliárd zlotyt, azt követően, hogy a második negyedévben 37,6 milliárd zlotyval nőtt. A tartozások egyelőre alacsonyak, nem érik el a GDP 52 százalékát, miközben a költségvetési hiány is a háromszázalékos maastrichti plafon alatt van.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.09.18 12:53

@csaba1002: Tessék tudomásúl venni ,hogy MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT !!!
Rjon egy olyan országot ahol a minimál nyugdíj több mint 70 szeres a legmagasabb nyugdíj és az átlag nyugdíj több mint 4,2 szerese a minimál nyugdíjnak.. Az 1998 as kormánynak nevezett CSÜRHE a Horn kormány által törvényesített nyugdíj emelést ugy módosította ,hogy a magas nyugdíjak emelését csökkentette, most pedig a szegényekről a jelenlegi BAROM MINISZTERELNÖK tudomást sem vesz nem sorolja emberszámban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2016.09.17 13:47

Elhúz itt már mindenki mellettünk, nekünk csak a kormánypropaganda marad. Abból tessék paszulyt venni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html