Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szankciók az orosz védelmi és energiaipar hat órás vállalatát, illetve nagybankját érintik, további beutazási és pénzügyi korlátozásokat fogalmaznak meg 24 magánszeméllyel szemben. A szankcióval éritett cégek között szerepel a Rosznyety, a Transznyefty és a Gazpromnyefty.

Az új szankciók tovább nehezítik az orosz hozzáférést az uniós tőkepiacokhoz: uniós állampolgárok és vállalatok nem nyújthatnak kölcsönt az öt, orosz állam többségi tulajdonában lévő nagybanknak. Megiltják az ezen pénzintézetek által kibocsátott új, 30 napnál hosszabb futamidejű kötvények, értékpapírok és más pénzügyi eszközök adásvételét.

Ezeket a korlátozó intézkedéseket három kulcsfontosságú orosz hadiipari (OPK  Oboronprom, az egyebek mellett Migeket gyártó Uniterd Aircraft, és az Uralvagonzavod) és olajipari cégre (Rosznyefty, Gazpromnyefty, Transznyefty) is kiterjesztik. Az említett pénzügyi eszközök kibocsátásával kapcsolatos pénzügyi szolgáltatások, mint a brókertevékenység is tilos lesz.

Cállalatok és személyek sem árulhatnak, szállíthatnak, traszferálhatnak vagy exportálhatnak - sem követve, sem közvetlenül - kettős, civil és hadipari felhasználású termékeket és technológiát a listán szereplő orosz vállalatoktól (a kézifegyvereket gyártó JSC Kalashnikov, a lőszergyártó NPK Technologii Maschinostrojenija, az állami tulajdonú OAO Almaz Antey és az OAO NPO Bazalt).

A mélytengeri, sarkvidéki olajkutatáshoz és kitermeléshez, továbbá a palaolaj kitermeléséhez nyújtott szolgáltatások, köztük a fúrás, a próbafúrások és logisztikai szolgáltatások is szankció alá esnek. A szankciók a Wall Street Journal szerint olyan vállalatokat is elér, mint az Exxon Mobil, amelyik orosz állami olajvállalatokkal is együttműködik Oroszországban.

A beutazási tilalom és vagyonbefagyasztás alá eső személyek listájára újabb 24 név kerül fel. Olyan személyekről van szó, akik az Ukrajna területi egységét sértő akciókban tevékenyen részt vesznek. Közéjük tartoznak a Donbass és a krími kormány új vezetői, orosz döntéshozók is.

A listára most már felkerült Vlagyimir Volfovics Zsirinovszkij, a duma alelnöke is, aki egyebek mellett olyanokat hangoztatott, hogy Vlagyimir Putyin elnök már meghozta a döntést a harmadik világháború megkezdéséről, és már az Orosz Birodalom újjáépítését is javasolta. Az EU határozatában egyébek mellett olyan indokok szerepelnek a neve mellett, mint az orosz fegyveres alakulatok aktív támogatása Ukrajnában és a Krím elcsatolásának támogatása.