Elfajulhat az EU-Kína kereskedelmi vita

Peking el kívánja kerülni a kereskedelmi háborút, de a protekcionizmusra csak ellenlépéssel tud válaszolni, ami az Európai Unió (EU) és Kína közti kereskedelmi vita mélyüléséhez vezethet - figyelmeztetett csütörtöki írásában a Zsenmin Zsipao című kínai pártlap.
MTI-Eco, 2013. június 6. csütörtök, 16:07

A "Kína hangja" (csung seng) névvel jegyzett cikk úgy fogalmaz, hogy a kelet-ázsiai országnak több olyan kártya van még a zsebében, amelyet a felek közti vita mélyülése esetén kihasználhat, vagyis akár további, az Európai Unióból Kínába irányuló árucikk forgalmát korlátozhatja a kelet-ázsiai ország, az eddiginél is komolyabb csapást mérve ezzel az európai gyártókra. Az idő haladtával az erőviszonyok is változnak, saját gyengülését ugyanakkor az Európai Unió nem veszi észre, "az európaiak mélyen gyökerező, gőgös hozzáállása" nem változik - fogalmaz a lap.

A Zsenmin Zsipao írása azután jelent meg, hogy az EU a múlt héten importvámot vetett ki a Kínából érkező napelemekre, komoly károkat okozva ezzel a kínai gyártóknak. A dömpingvám a cikk megjelenésének napján, vagyis csütörtökön lép hivatalosan életbe, s a nyár végére 47,6 százalékra nőhet. A döntés jelentős mértékben megosztja a tagállamokat, annak felülvizsgálatát Philipp Rösler német gazdasági és technológiai miniszter, szerdán pedig Francois Hollande francia elnök is sürgette. A kínai kereskedelmi minisztérium szerdán azt jelentette be, hogy vizsgálatot indít az Európai Unióból származó borokkal szemben.

Az Európai Unió jelenleg Kína legfontosabb kereskedelmi partnere, míg Kína az EU számára a második az Egyesült Államok után. A két fél között ugyanakkor igen gyakoriak a kereskedelmi viták: az EU-ban jelenleg 31 kereskedelmi vizsgálati eljárás van folyamatban, amelyekből 18-ban Kína érintett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkitaati, 2013.06.06 17:39

Kínával a szabadkereskedelem csak a nagyoknak kedvez...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html