A Robert Fico kabinetje által most jóváhagyott büdzsé hiánycélja több mint 6 tized százalékponttal alacsonyabb, mint az idei évre tervezett (1,93 százalékos GDP arányos hiány), és sorozatban már a negyedik évi hiánycsökkentő költségvetés. A szerdán jóváhagyott tervezet 2018-ra 0,44 százalékos hiányt, 2019-re pedig 0,16 százalékos deficitet vetít előre, az idei számok mindkét év esetében kevésbé karakteres csökkentést jelölnek meg az idei büdzsében jósoltnál, amely 2019-re már nullszaldós költségvetéssel számolt. A pozsonyi kormány a közkiadások tervezetében a GDP arányos államadósság folyamatos csökkenésével számol a következő években, terveik szerint az adósság aránya 2019-re 49,1 százalék lesz.

A szlovák költségvetés, 15,415 milliárd euró bevétellel számol 2017-ben, a kiadási oldalon pedig 17,432 milliárd eurós végösszeg jelenik meg, mindkét összeg jelentősen magasabb az idénre tervezettnél. A büdzsé sarokszámainak kiszámításánál a szlovák pénzügyi tárca a gazdaság 3,5 százalékos jövő évi bővülésével, illetve a foglalkoztatottság 1,5 százalékos növekedésével és a munkanélküliségi arány 8,5 százalékosra csökkenésével számolt.

A jóváhagyott tervezet minden kulcstárcának az ideinél több anyagi forrást juttat. A legnagyobb arányban jövőre az oktatásügyi tárcának nő a költségvetési támogatása, az ideihez képest 16,9 százalékkal 1,43 milliárd euróra emelkedik. Jelentős a védelmi tárca büdzséjének bővülése is, ők jövőre 990 millió euróból gazdálkodhatnak, ez több mint 12 százalékkal magasabb összeg mint a tárca idei kerete. Ugyancsak több pénzt kap a belügy és a pénzügyminisztérium is, a növekedés éves mértéke mindkét szaktárca esetében megközelíti a tíz százalékot. Viszonylag alacsonyabb arányban nőtt a munka, szociális és családügyi tárca illetve az agrártárca évi büdzséje, előbbi esetében éves szinten 3,31 százalékkal 2,2 milliárd euróra, utóbbi esetében 2,92 százalékkal 1,1 milliárd euróra emelkedett.