Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A globális gazdaság növekedésével kapcsolatos kockázatok jelentősen növekedtek november óta, s ráadásul a gazdaságpolitikai vezetőknek, illetve a monetáris politikát irányító jegybankoknak már nem nagyon maradt fegyverük ahhoz, hogy elhárítsák a veszélyt - figyelmeztet legújabb jelentésében a Moody's.

A hitelminősítő most publikált, 2016-17 globális makrogazdasági kitekintője szerint a globális gazdaság növekedési kilátásait elsősorban a kínai lassulás, a nyersanyagárak mélyrepülése és a néhány feltörekvő piacon tapasztalható szigorúbb pénzügyi kondíciók veszélyeztetik. Ezeket a hatásokat nem tudja ellensúlyozni sem az európai, sem a japán, de még az amerikai monetáris politika lazasága sem.

A Moody's szerint a legfejlettebb gazdaságokat tömörítő G-20 országcsoport gazdasági növekedése idén a tavalyihoz hasonló szinten alakulhat, 2,6 százalékkal bővülhet összesített GDP-jük, 2017-ben némileg gyorsulhat az ütem, 2,9 százalékra - írja a CNBC.com. Az előrejelzés változatlansága csak az átlagra igaz, az előrejelzési sáv két széle a negyedév során 50-50 bázisponttal szűkült.

Az egyik legnagyobb baj a Moody's szerint, hogy beszűkült a jegybankok mozgástere.

Tehetetlen jegybankok

Ahol az állami költségvetések bevételi oldalán a csökkenő nyersanyagárak és a leértékelődő devizák lyukat ütöttek, ott kevés tér maradt a lefelé mutató kockázatok elleni harcra - áll a jelentésben. Európában és Japánban a jelentősen megnövekedett államadósságok kötik meg a fiskális politikát, míg a már több körben végrehajtott kvantitatív lazítási programok hatásossága már így is próbára van téve.

Az ECB irányadó kamatlábai már egy ideje a negatív tartományban járnak, míg a Bank of Japan január 29-én csatlakozott a negatív-kamat klubhoz. Ez utóbbi annak a jele a Moody's szerint, hogy a korábbi japán gazdaságélénkítési program hatásai kifutottak. A jelentés szerint azonban a jegybank negatív kamatlábai nem fogják megoldani az ország problémáját, hogyan tudná elérni a hőn áhított 2 százalékos inflációs célt. Szerintük a japán gazdaság viselkedése és a gyengülő jen kiábrándító jelnek tekinthető, s a jegybank célja nehezen lesz elérhető.

Az eurózónában a Moody's szerint láthatóan csődöt mondott az adósságok elinflálására irányuló próbálkozás, s ez azzal jár, hogy a növekvő adósságterhek továbbra is gátolják a növekedést.

Itt van a legnagyobb baj

Számos nagy feltörekvő gazdaság esetében lefelé módosította növekedési előrejelzését a Moody's. Az alacsony olajárak és a fiskális megszorítás miatt Szaúd-Arába és Oroszország, az üzleti bizalom alacsony szintje miatt Brazília esetében romlottak a kilátások. A kormánnyal kapcsolatos bizalmatlanság miatti tőkekiáramlás Dél-Afrikában okoz problémákat. A brazil GDP az idén 3, az orosz 2,5 százalékkal zsugorodhat, a brazil stagnál, s Szaúd-Arábiában 1,5 százalékra esik a növekedés, ez egy évtizede a legalacsonyabb érték - áll a jelentésben.

Nem kímélte a hitelminősítő Kínát sem. 2016-ban az előző évi 6,9 százalékról 6,3 százalékra eshet vissza az ázsiai ország GDP bővülése. Azonban ez a 0,6 százalékos lassulás sokkal jobban érezteti majd hatását a világ többi részén, mivel azért elsősorban a jelentős nyersanyagimportért felelős nehézipari lesz majd a felelős.