Elfordul Európától Putyin - milliárdos szerződés jöhet Kínával

Az Ukrajna miatt Nyugattól egyre elszigeteltebb Vlagyimir Putyin orosz államfő a jövő héten Kínától vár megértést, és azzal a szándékkal utazik az ázsiai országba, hogy tető alá hozzon egy régóta, közel tíz éve halogatott üzletet.
MTI, 2014. május 17. szombat, 15:20
Fotó: Reuters

Kedden kétnapos látogatásra Sanghajba utazó orosz államfő útjának legfontosabb célja egy többmilliárd dolláros gázszerződés aláírása. Az orosz energiaügyi miniszterhelyettes, Anatolij Janovszkij a hét elején azt mondta, hogy az egyezség 98 százalékban kész. Megegyezés esetén már 2018 előtt megkezdődhet a szállítás a szibériai gázföldekről Kína északkeleti és északnyugati régiójába. Az import eredeti, Kína szükségletének egynegyedét fedező évi 38 milliárd köbméteres mértéke is változhat, akár évi 60 milliárd köbméterre is nőhet később. Összehasonlításul, a Gazprom gázipari cég tavalyi gázkivitele Európába 139,32 milliárd köbméter volt, csaknem 24 százalékkal nőtt 2012-höz képest.

Azt nem tudni, hogy a hét elején mi volt még az a 2 százalék, ami hiányzott az orosz energiaügyi miniszter szerint, de a szerződés aláírásának elhúzódását elsősorban az árvita okozta. Az oroszok kevesellték, a kínai sokallták a gáz árát.

Április végi értesülések szerint a megállapodás felgyorsítása érdekében a Gazprom árengedményt tett, és 10-11 dollárért szállítana egymillió brit hőegységnyi (Btu = British thermal units, 1 Btu = 1,054-1,060 kilojoule) földgázt. Szakértők úgy tudják, hogy Kína Türkmenisztántól 9 dolláros áron vásárolja a földgázt.

Moszkva engedékenységéhez mindenképpen hozzájárult, hogy a krími események miatt Oroszországból kiábrándult Nyugaton ismét felerősödtek azok a vélekedések, miszerint csökkenteni kell az orosz földgáztól meglévő túl nagy függőséget. Jelenleg a Gazprom fedezi Európa gázszükségletének csaknem negyedét. A Gazprom tavalyi profitja 35,7 milliárd dollár volt, teljes gázbevételének 57 százaléka származott az európai szállításokból.

A Kína és Oroszország közötti gazdasági kapcsolatok egyre szorosabbak: a kétoldalú kereskedelem értéke több mint duplájára nőtt az elmúlt öt évben, 2013-ban 89 milliárd dollárt tett ki, amely azonban még mindig csak ötöde Oroszország és az Európai Unió közötti kereskedelmi forgalomnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2014.05.19 05:15

Rossz hír!
A kínai kormány és bankok egy óra alatt összedobnak több földgáz vezeték,és olajvezeték teljes építési költségét.Az EU-nak még egyre se sikerült.(Nabucco)
Lassan tüzelhetünk akáccal,ha már annyira harcolunk érte.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.05.17 19:40

""" Szakértők úgy tudják, hogy Kína Türkmenisztántól 9 dolláros áron vásárolja a földgázt."""

Megjegyzés:::Majd lemegy nyolc dollárra ,az EU meg onnan vesz ahonnan akar !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html