Ukrajna orosz hátszelet élvező elnöke, Viktor Janukovics határozottan elítéli, hogy nyugati politikusok beavatkoznak országa válságába - jelentette a BBC. Az államfő sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy John McCain amerikai szenátor, Guido Westerwelle német külügyminiszter, Catherine Ashton, az Európai Unió főmegbízottja és mások meglátogatták a Kijev főterét négy hete megszállva tartó EU-párti tüntetőket.

Kategorikusan ellenzem, hogy bárki idejöjjön, és leckéket adjon nekünk abból, hogyan éljünk - szögezte le. Belügyről van szó, amelyhez más országoknak nincs közük. Szerinte az Oroszországgal kedden kötött megállapodás nem téríti le Ukrajnát az Európa felé tartó útról. A 15 milliárd dolláros hitelre és a gázár jelentős csökkentésére azért volt szükség, mert elődei, a 2004-es Európa-párti narancsos forradalom nyomán hatalomra került vezetők rosszul irányították Ukrajnát.

Ők szúrták el

A Janukovics regnálása idején elítélt és most börtönben lévő Julia Timosenko volt miniszterelnök például 20 milliárd dollár veszteséget okozott az országnak azzal, hogy 2009-ben túl magas áron kötött gázszállítási szerződést a Gazprommal. Emellett Kijevnek vissza kellett fizetne az IMF-nek a 2008-ban felvett 16,4 milliárdos hitelt. Ezek a körülmények kényszerítették rá az ukrán vezetést az orosz ajánlat elfogadására.

Arra a kérdésre, miszerint beléptetné-e Ukrajnát az orosz-belorusz-kazah vámunióba, azt válaszolta, hogy egyelőre megfigyelői státusuk van. Tanulmányozzák a teljes tagság feltételeit, amelyek egy részét teljesíthetik.

Kistestvérünk

Ezzel egyidejűleg Vlagyimir Putyin orosz államfő is tartott egy sajtótájékoztatót Moszkvában, amelyen kijelentette, hogy Ukrajnára testvéri országként tekintenek. A nehéz helyzetekben Oroszország mindig támogatja a testvéri népeket. Biztosíthatom önöket - mondta hallgatóságának -,hogy ez volt az egyetlen objektív oka a pénzügyi támogatásnak.

Az orosz gazdaság védtelenné válna, ha Ukrajna aláírná az EU-val a társulási szerződést. Ezt nem hagyhatjuk - tette hozzá. A szoros gazdasági kapcsolatokra az hozta fel példaként, hogy az orosz hadsereg majdnem minden helikopterének Ukrajnában gyártják a hajtóművét. Ezeket a motorokat a szomszéd ország nem tudná máshol eladni.

Véleménye szerint az EU csak mezőgazdasága miatt érdeklődik Ukrajna iránt. Kijevnek dollár-százmilliárdokra lenne szüksége ahhoz, hogy gazdaságát az uniós elvárások szintjére emelje - érvelt amellett, miért kell inkább Oroszország oldalán keresnie boldogulását. Ukrajna kivitelének fele az EU-ba, fele Oroszországba irányul - emlékeztet a BBC. Sajtóértesülések szerint az EU is kész volna 20 milliárd euró kedvezményes hitelt nyújtani Kijevnek.