Elhajtotta a nyugati politikusokat az elnök

Az európai és amerikai politikusok jobban tennék, ha távol tartanák magukat Ukrajna válságától - jelentette ki Viktor Janukovics, akit a BBC nemes egyszerűséggel orosz támogatást élvező ukrán államfőként jellemez.
Napi.hu, 2013. december 19. csütörtök, 15:36
Fotó: Napi.hu

Ukrajna orosz hátszelet élvező elnöke, Viktor Janukovics határozottan elítéli, hogy nyugati politikusok beavatkoznak országa válságába - jelentette a BBC. Az államfő sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy John McCain amerikai szenátor, Guido Westerwelle német külügyminiszter, Catherine Ashton, az Európai Unió főmegbízottja és mások meglátogatták a Kijev főterét négy hete megszállva tartó EU-párti tüntetőket.

Kategorikusan ellenzem, hogy bárki idejöjjön, és leckéket adjon nekünk abból, hogyan éljünk - szögezte le. Belügyről van szó, amelyhez más országoknak nincs közük. Szerinte az Oroszországgal kedden kötött megállapodás nem téríti le Ukrajnát az Európa felé tartó útról. A 15 milliárd dolláros hitelre és a gázár jelentős csökkentésére azért volt szükség, mert elődei, a 2004-es Európa-párti narancsos forradalom nyomán hatalomra került vezetők rosszul irányították Ukrajnát.

Ők szúrták el

A Janukovics regnálása idején elítélt és most börtönben lévő Julia Timosenko volt miniszterelnök például 20 milliárd dollár veszteséget okozott az országnak azzal, hogy 2009-ben túl magas áron kötött gázszállítási szerződést a Gazprommal. Emellett Kijevnek vissza kellett fizetne az IMF-nek a 2008-ban felvett 16,4 milliárdos hitelt. Ezek a körülmények kényszerítették rá az ukrán vezetést az orosz ajánlat elfogadására.

Arra a kérdésre, miszerint beléptetné-e Ukrajnát az orosz-belorusz-kazah vámunióba, azt válaszolta, hogy egyelőre megfigyelői státusuk van. Tanulmányozzák a teljes tagság feltételeit, amelyek egy részét teljesíthetik.

Kistestvérünk

Ezzel egyidejűleg Vlagyimir Putyin orosz államfő is tartott egy sajtótájékoztatót Moszkvában, amelyen kijelentette, hogy Ukrajnára testvéri országként tekintenek. A nehéz helyzetekben Oroszország mindig támogatja a testvéri népeket. Biztosíthatom önöket - mondta hallgatóságának -,hogy ez volt az egyetlen objektív oka a pénzügyi támogatásnak.

Az orosz gazdaság védtelenné válna, ha Ukrajna aláírná az EU-val a társulási szerződést. Ezt nem hagyhatjuk - tette hozzá. A szoros gazdasági kapcsolatokra az hozta fel példaként, hogy az orosz hadsereg majdnem minden helikopterének Ukrajnában gyártják a hajtóművét. Ezeket a motorokat a szomszéd ország nem tudná máshol eladni.

Véleménye szerint az EU csak mezőgazdasága miatt érdeklődik Ukrajna iránt. Kijevnek dollár-százmilliárdokra lenne szüksége ahhoz, hogy gazdaságát az uniós elvárások szintjére emelje - érvelt amellett, miért kell inkább Oroszország oldalán keresnie boldogulását. Ukrajna kivitelének fele az EU-ba, fele Oroszországba irányul - emlékeztet a BBC. Sajtóértesülések szerint az EU is kész volna 20 milliárd euró kedvezményes hitelt nyújtani Kijevnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2013.12.19 20:36

@jobbajobb: Nem fogják...

Putyin szárnyai alatt maradnak, amivel jobban is járnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jocijoci, 2013.12.19 18:26

Janukovics úr, a népnek más a véleménye!

Apropó, ragyásodik a képe, a hidegtől van, vagy ezt is mérgezik, mint Juscsenkót?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2013.12.19 16:26

Vissza kellene adni Kárpátalját ..,Te nagy bunkófejű kitalált nép tagja !!! Sosem volt ország ....,fikció ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.12.19 16:15

Egy kommentemben írtam a politikai tömegvonzásról.Minél közelebb van egy ország egy nagy birodalomhoz,az egyre nagyobb befolyásolást gyakorol rá.
Ez most Ukrajnánál jól látható.Egészséges kompromisszumot azért lehetne kötni,de Oroszország ismét egy erősödő pályára lépett.Meg egy kicsit az EU is makacs.Egyenlőre Ukrajna marad orosz előretolt terepnek.Gazdasági,politikai,katonai értelemben.Minden más csak remény.A tömegek biztatása meg olyan gazemberség mint amit velünk csinált a nyugat 1956 októberében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html