Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kifogással élnek a spanyol alkotmánybíróság szombati határozata ellen, amely szerint az elnökjelölt, a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont személyes jelenléte elengedhetetlen az elnökválasztáson, és mivel elfogatóparancs van érvényben ellene Spanyolországban, ahhoz engedélyt kell kérnie a madridi legfelsőbb bíróságtól - mondta a katalán parlament elnöke.

Torrent kitartott korábbi álláspontja mellett, miszerint a leváltott elnöknek minden joga megvan ahhoz, hogy újraválasszák, ezért továbbra sem javasol mást a posztra.  Ez mindaddig így marad, amíg Puigdemont rendelkezik a katalán parlament többségének támogatásával - szögezte le.

"Nem fogadják el", hogy a spanyol kormány és az alkotmánybíróság katalánok millióinak jogait akarja megsérteni - mondta. "Nem fogadjuk el, hogy azt mondják: a katalánok rosszul szavaztak, csak mert nem úgy szavaztak, ahogy ők akarták, nem fogadunk el beavatkozást egy demokratikus parlamentbe" - fogalmazott Torrent, hozzátéve, hogy demokratikus nézőpontból a spanyol állam megmutatta "egyik legsötétebb arcát".

A házelnök nem határozta meg, hogy mikorra halasztja az elnökválasztást, mindössze annyit mondott, hogy addig, amíg nem tudnak érdemi vitát rendezni törvényi garanciák mellett a parlamentben.

A spanyol kormány múlt pénteken fordult az alkotmánybírósághoz amiatt, hogy a katalán parlament elnöke az igazságszolgáltatás elől külföldre menekült katalán vezetőt jelölte újból az elnökségre. A spanyol alkotmánybíróság szombati állásfoglalásában tíz napot határozott meg az érintettek számára, hogy kifogással éljenek döntése ellen.

Carles Puigdemont ellen többek közt lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt indult eljárás a függetlenségi folyamatban betöltött szerepe, döntései miatt még októberben. A politikus három hónapja van önkéntes száműzetésben Brüsszelben volt kormánya négy tagjával.

Újraválasztását az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya), a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), és a Népi Egység (CUP) függetlenségi pártok támogatják, amelyek a december 21-i választások után ismét többségbe kerültek a helyi törvényhozásban.

Képünk forrása: Pixabay