Az észak-macedón parlamenti pártok vezetői az államfővel folytatott tárgyaláson döntöttek a voksolás elhalasztásáról az állampolgárok egészségének megóvása érdekében. A döntés értelmében leáll a kampány, és a járvány lecsengését követően folytatódik újra.

A pártok a rendkívüli helyzet vagy szükségállapot bevezetését is javasolták, ezt azonban még nem hirdették ki a nyugat-balkáni országban, ahol keddig 26 fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

Az előrehozott választást a miniszterelnök javasolta tavaly októberben, miután az Európai Unió ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval. Az észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést.

Zoran Zaev akkori kormányfő azért volt hajlandó lemondani, mert 2016-ban a legfontosabb kampányígérete az ország euroatlanti integrációjának felgyorsítása volt. A csatlakozási tárgyalások megkezdésének reményében a nyugat-balkáni ország megbékélt Görögországgal, a nevét pedig Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta. A brüsszeli döntést a kormány csalódásként élte meg.