Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Moldovától leszakadt Dnyeszter-mellék, amely 1990-ben orosz segítséggel, népszavazás után független államnak nyilvánította magát, arra kérte az orosz parlamentet, hogy tegye lehetővé csatlakozását Oroszországhoz. A Moldovával vívott rövid 1992-es háború után kötött béke értelmében a moldáv hatóságoknak nincs beleszólásuk a terület irányításába.

A Dnyeszter keleti partján végighúzódó, Csongrád megye nagyságú köztársaságot egyetlen állam sem ismeri el. Lakosainak többsége orosz ajkú. Moldova elnöke, Nicolae Tamofti nyilatkozatban reagált a kérésre, jelezve, hogy az orosz kormány bármilyen döntése a területtel kapcsolatban a rossz irányba tett lépés lenne - jelentette a BBC.

Egy 2006-as referendum megerősítette ugyan a Dnyeszter-mellék függetlenségét, ám ennek törvényességét nem ismeri el a nemzetközi közösség. A régió vezetősége most egy Dumában elfogadott törvényre hivatkozik, amely reményeik szerint megkönnyítené számukra a visszatérést Oroszország anyácska kebelére.

A Kremlt támogató Csak Oroszország párt olyan jogszabály-tervezettel állt elő, amely megkönnyíti az erre pályázóakaró térségeknek a csatlakozást Oroszországhoz. A párt azt tudatta a Vedomosztyi című lappal, hogy felgyorsították a beterjesztést a Krím belépésének megkönnyítése érdekében. Az orosz törvényhozás mindkét házában a Vlagyimir Putyin elnököt támogató politikai erők vannak többségben.

A Vedomosztyi értesülései szerint a Dnyeszter-mellék csatlakozási szándékát felerősítené, ha Moldova társulási szerződést írna alá az Európai Unióval, amit az ország vezetői terveznek. Ugyanez a szándék volt a kiindulópontja az Ukrajnát megtépázó, és immár megcsonkító politikai válság kialakulásának. A térségben az ukrán krízis elmélyülésével párhuzamosan nő a feszültség.